Județul Bihor se confruntă cu un război crâncen la nivel instituțional între APIA, condusă de directorul Florian Pavel și Direcția Agricolă, condusă de Nicolae Hodișan. Motivul: o sesizare făcută inspectorilor antifraudă de funcţionarul Bogdan Hodişan, subaltern al lui Pavel și fiu al directorului Hodișan.
 
În luna martie a acestui an, Bogdan Hodişan, şef birou în cadrul APIA, detaşat de la Marghita la Oradea pentru gestionarea cererilor de plată ale fermierilor cu peste 50 hectare de teren în campania 2017, i-a sesizat în scris directorului, Florian Pavel, unele nereguli.
 
Bogdan descoperise că un coleg făcuse modificări în două dosare gestionate de el, peste capul său și fără să îl anunțe. Aceste modificări ofereau subvenţii de 22.000 euro aferente unei suprafeţe de 100 hectare către un SRL și un PFA reprezentate de aceeași persoană.
 
Tânărul aflase în luna octombrie a anului 2017 că suprafaţa declarată ca fiind plantată cu porumb ar fi nelucrată iar colegul său modificase declaraţia fermierului înregistrând, ca exploataţie, plante de nutreţ – uşor de cultivat şi greu de identificat din fotografii.
 
Amenințat cu repercusiuni profesionale, tânărul Hodișan a închis dosarele dar a făcut o reclamație atât către șeful său ierarhic, care nu a vrut să îl asculte, cât și directorului Pavel. „Domnul director Pavel m-a rugat să nu fac nicio sesizare, pentru că urma auditul european şi aş face rău instituţiei şi ţării”, povesteşte Bogdan Hodişan, care, câteva zile mai târziu, a reclamat situaţia și către Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) din subordinea Guvernului, înfiinţat tocmai pentru a preveni „sifonarea” banilor europeni.
 
Într-un interviu acordat presei din Bihor, şeful APIA Bihor, Florian Pavel, recunoaşte că i-a cerut funcţionarului să renunţe la plângeri. „I-am spus: «Bogdane, în acest moment nu se mai poate modifica nimic în dosar. Aşteaptă să treacă auditul Comisiei Europene, ca să nu facem rău instituţiei şi ţării»”.
 
Directorul Pavel recunoaște că a cerut amânarea cercetărilor până trece auditul european chiar şi comisiei de disciplină înfiinţate pentru a cerceta dacă fermierul şi-a încasat subvenţia pe nedrept, dacă Bogdan Hodişan a fost presat să închidă dosarele şi dacă colegul său şi-a depăşit sau nu atribuţiile.
 
Raportul comisiei arată că nu există prejudicii, tânărul nu a fost forțat să închidă dosarele pentru că nu există vreun ordin scris în acest sens, dar totuși colegul său a fost penalizat cu 10% din salar timp de 3 luni pentru că a operat modificări în dosarele unui coleg.
 
Tot acest demers a avut până la urmă un efect invers. DLAF a cerut APIA Bihor un punct de vedere cu privire la sesizare iar apoi şeful Serviciului Control Fonduri Europene pentru Dezvoltare Durabilă, din Ministerul Agriculturii, a venit în control la Direcţia Agricolă Bihor, condusă de tatăl reclamantului.
 
Directorul Hodişan bănuieşte că în spatele controalelor stă celălalt director, Pavel, prieten cu ministrul Daea, care a ordonat personal controlul de la Oradea. „Acesta este stilul. Orice neînţelegere atrage şicane”. Tatăl este convins că plăteşte pentru „păcatele” fiului: „Mi-e tot mai clar că suntem luaţi «la pachet». Aşa e în sistemul de stat…”
 
În luna noiembrie a anului 2017, în urma protestelor de stradă împotriva modificării legilor justiţiei, directorul Pavel i-a trimis prin email directorului Hodişan, o fotografie cu Bogdan participând la proteste. „M-a găsit într-o fotografie undeva în fundal, mi-a încercuit faţa şi i-a trimis poza tatălui meu, să vadă ce fac în timpul liber”, adaugă tânărul despre situație, convins fiind că totul este doar o repercusiune datorată faptului să a îndrăznit să semnaleze neregulile existente în instituție.