Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919, în Piața Unirii ieri, 23 mai 2019, a fost dezvelită statuia ecvestră a Întregitorului, pe locul în care a fost amplasată inițial, în 1924, la propunerea generalului Traian Moșoiu.

Festivitatea de dezvelire a avut loc în prezența oficialităților și a numeroși orădeni. Evenimentul a început cu un moment solemn, respectiv cu intonarea Imnul Național al României, după care placa cu mesajul „Ferdinand Întâi Întregitorul, Rege al României, 1914 – 1927” de pe soclul statuii Regelui Ferdinand a fost dezvelită de către sculptorul Florin Codre, cel care a realizat statuia.

A urmat slujba de sfințire, statuia fiind sființită de P.S. Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, alături de un sobor de preoți, după care a luat cuvântul Alteța Sa Regală Principele Radu, care a mulţumit în numele Casei Regale.

Principele a menționat: „Sunt astăzi aici reprezentând pe majestatea Sa, Custodele Coroanei Române și pentru a vă spune tuturor că nu găsim cuvinte pentru a mărturisi emoția și admirația pe care o avem față de comunitatea dumneavoastră, pentru extraordinarul gest pe care-l faceți astăzi. Nu numai că puneți la loc statuia Regelui Ferdinand chiar în ziua în care acum 100 de ani intra pe poarta acestui important oraș al țării, dar și pentru că o faceți dând un excepțional exemplu de patriotism și de memorie unor vremuri care sunt aproape complet lipsite de aceste virtuți. Prin acest gest nu reparați doar istoria, ci aduceți omagiul dumneavoastră fiecărui locuitor în parte al orașului Oradea. Această ultimă sută de ani din istoria noastră a costat poporul român mai mult sânge și mai multe vieți decât a făcut-o oricare alt secol din istoria noastră bimilenară.

Așadar, începând de astăzi, mai ales tânăra generație din municipiul Oradea nu are nici un dubiu atunci când, trecând prin Piața Unirii sau prin fața statuii Reginei Maria, să înțeleagă care sunt adevăratele modele românești, care sunt adevărații lideri spre care ar trebui să tindă cu mintea și cu sufletul lor. Ați pus a temelie pentru România de mâine.”

Însemnătatea evenimentului a fost prezentată de istoricul Nicolae Noica, nepotul filosofului Constantin Noica, care a vorbit despre imaginea regelui, cel căruia i-a fost prevestit „ori să se încoroneze la Alba Iulia, ori să moară pe câmpia de la Turda”.

Profesorul Noica a menționat că, după amenajarea Pieţei Unirii, în centrul ansamblului Duiliu Marcu a fost amplasată în 1924 statuia ecvestră a Regelui Ferdinand, îndepărtată după cedarea Transilvaniei de Nord. „După 1989, noua putere, ostilă regalităţii, nu putea fi de acord cu amplasarea statuii Regelui Ferdinand în centrul oraşului”, a arătat istoricul, care a menționat că ” din păcate ne-au trebuit 30 de ani pentru a începe să înţelegem istoria şi a căuta să reparăm nedreptățile trecutului”.

A luat apoi cuvântul primarul Ilie Bolojan, care și-a început discursul prin a mulțumi tuturor celor care au contribuit la realizarea și amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piața Unirii.

Primarul a explicat și necesitatea amplasării statuii ecvestre în municipiu:

„Pentru români, cel mai important moment din istoria noastră națională este Marea Unire din 1918. Tot ce este astăzi este o cauză a ceea ce s-a întâmplat atunci și puteam noi oare să marcăm Centenarul fără ca cei care au pus o piatră de temelie la România modernă să aibă locul lor care se cuvine înclusiv în orașul Oradea?!” Primarul i-a evocat pe Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, episcopii Roman Ciorogariu şi Radu Demetriu, Aurel Lazăr, numindu-i „bastioane ale demnităţii şi ale neamului românesc în această parte de ţară”, spunând că ei toți au o statuie în Oradea, astfel se cuvenea ca și Ferdinand Întregitorul să aibă locul ce i se cuvine în orașul nostru, în piața care poartă numele Marii Uniri: Piața Unirii.

De asemenea, Ilie Bolojan a amintit şi că, tot pentru a marca Centenarul, adminsitrația locală a lucrat, în aceşti ani şi la o altfel de sărbătoare, 100 de proiecte de investiţii, ,,pentru că nu trebuie să ne respectăm doar trecutul, ci trebuie să construim viitorul pentru copiii orădenilor, în aşa fel încât să nu plece în străinătate, să rămână în ţară și atunci cred că este normal că atunci faci o piață, când faci un pod să poți să-i atribui o denumire, să poți să pui o statuie care înseamnă un ax central al orașului”.

Primarul a continuat: „Dumneavoastră sunteţi onoraţi că sunteţi aici, în acest moment istoric pentru oraşul nostru, iar oraşul rămâne cu statuia demnităţii noastre, cu o statuie care ne aminteşte de România europeană, de România demnă, de România valorilor şi sunt convins că armata celestă defilează astăzi, ostaşii, generalul Moşoiu – îi vedeţi acolo? – ei defilează. Ne putem supăra pe unii sau pe alţii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe ţara noastră nu ne vom supăra niciodată. Ne putem supăra pe un om trecător, într-o funcţie sau alta, dar pe Armata Română nu ne vom supăra niciodată. Ea defilează.

Dragii mei, am făcut ceea ce trebuie în anul Centenarului, în 5 octombrie va fi următorul eveniment, primul liceu românesc, înfiinţat de Consiliul Diligent al Transilvaniei, a fost actualul Colegiu Naţional Emanuil Gojdul. În 5 octombrie, vom sărbători încă o dată, amplasând statuia lui Emanuil Gojdu în perimetrul liceului şi sunând adunarea celor care au terminat acel liceu. La mulţi ani, Oradea, la mulţi ani, România, Dumnezeu să aibă în pază ţara noastră. Doamne ajută!”, a conchis Ilie Bolojan.

Ceremonia a mai cuprins un moment muzical susţinut de corul Voces, după care cei prezenți au depus coroane și flori la statuia Regelui Ferdinand.