Azi, 23 mai, a avut loc la Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea, în prezența a numeroși invitați, deschiderea oficială a expozițiilor „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”.

Expoziția face parte din șirul de manifestări pregătite de Primăria Oradea pentru a sărbători 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc în 23 mai 1919.

Evenimentul a fost deschis cu un moment artistic susținut de corul Liceului Gheorghe Lazăr din Pecica, județul Arad, condus de dirijorul Alexandru Zaharia. Aceștia au interpretat imnul regal „Trăiască Regele!”.

Întregul eveniment a fost moderat de Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea.

În deschidere, aceasta a dat cuvântul reprezentantului Casei Regale a României, invitatului special al expoziției, ASR Principele Radu, care a spus: „E adevărat, Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinți ai istoriei noastre moderne și la propriu și la figurat, pentru că sunt făuritori de României Mari și în același timp îi inspiră pe mulți dintre noi, mai ales generația foarte tânără. Ei sunt un model a ceea ce înseamnă să cârmuiești cu patriotism și cu măsură această încercată țară. Probabil cei 100 de ani pe care îi sărbătorim azi au un contrast izbitor, pe de o parte reprezintă cea mai sângeroasă sută de ani a noastră, în care foarte mulți oameni au pierit uciși în război, dar totodată această sută de ani e și una foarte importantă din punct de vedere al progresului nemaipomenit pe care l-am făcut. Niciodată în istoria noastră milenară nu am făcut atât de mulți pași înainte cum am făcut din 1918 până în zilele noastre. E important să nu uităm că niciunul dintre noi nu am fi aici și nu am vorbi limba noastră dacă ei, Regele Ferdinand și Regina Maria, nu ar fi făcut lucruri atât de vizionare acum 100 de ani”.

Episcopul Ortodox Sofronie Drincec a făcut o paralelă între întâlnirea de acum 100 de ani, când episcopii Roman Ciorogariu și Demetriu Radu îi întâmpinau pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria, dar și pe generalul Traian Moșoiu, iar azi, 23 mai, exact la o sută de ani distanță, statuile acestor mari personalități ale istoriei românești își dau din nou întâlnire, ca un arc peste timp, tot în centrul orașului Oradea.

Prezent la evenimentul de deschidere a celor două expoziții, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre reparația morală pe care municipalitatea orădeană o face azi prin dezvelirea statuii Regelui Ferdinand: „Cred că la baza unirii, la baza întregirii României au stat în primul rând biserica și armata, dar și adevărații oameni politici ai vremii. Dacă oamenii politici mai au derapaje, biserica împreună cu armata trebuie să rămână în continuare stâlpii societății. Azi, de la ora 16:30, vă aștept în număr cât mai mare în Piața Unirii, pentru a participa împreună la dezvelirea statuii Regelui Ferdinand, ca un gest de reparație morală pe care municipalitatea orădeană îl face pentru această țară”.

Curatorul expoziției, d-na Iulia Gorneanu, cunoscută promotoare a artei tradiționale românești, a prezentat publicului obiectele din cadrul expoziției, care pot fi admirate în cele patru săli de la etajul I al muzeului: poze ale Reginei Maria și ale familiei regale, vechi piese de vestimentație lucrate cu foarte multă migală, tablouri realizate de diverși artiști, colecții de bijuterii, pălării și poșete, o carte cu autograful Reginei Maria, parfumul inspirat de Regina Maria a României.

O parte inedită a expoziției o reprezintă imaginea Reginei Maria și colecția de bijuterii, unde dacă vizitatorul apropie telefonul mobil poate, cu ajutorul unei aplicații, să audă amprenta vocală a Reginei Maria.

Expozițiile „100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație” își așteaptă vizitatorii până la data de 30 august, în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.