La peste un an de la inaugurarea centrului de colectare selectivă a deşeurilor din Oradea, situat pe str. Thurzo Sandor (lângă Cimitirul Municipal), aproape 1500 de tone de deșeuri au fost colectate de la orădeni.

Persoanele fizice cu domiciliul în Oradea au putut depune aici gratuit  și pot depune în continuare mai multe tipuri de deșeuri: deșeuri cu conținut periculos, materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, obiecte de uz caznic, sticlă, deșeuri electrice/electrocasnice și electronice, materiale plastice, hârtie și carton, lemn și mobilier, deșeuri vegetale, dar și deșeuri provenind din construcții/amenajări.

Încă de la început, principalul scop al acestui centru a fost acela de a colecta cât mai selectiv deșeurile aruncate de populație, dar şi de a îmbunătăți efectele asupra mediului.

Centrul de colectare selectivă și-a dovedit cu siguranță utilitatea, aici fiind depuse  de la deschidere și până în prezent 1481,12 tone de deșeuri, din care: 563 tone – moloz, 451,36 – moloz amestecat, 115,44 tone – deșeu biodegradabil, 121,81 tone – deșeuri voluminoase (mobilier vechi), 43,96 tone – textile, 175,8 tone – deșeuri selective (repartizate astfel: 57,94 tone – plastic, 52,68 tone – sticlă, 30,42 tone – hârtie, 2,3 tone – uz caznic, 9,02 tone – metal, 0,73 tone – cutii cu vopsea, 12,87 – DEEE, 9,84 tone – anvelope uzate).

Centrul de colectare selectivă construit de RER pe strada Thurzo Sandor și deschis în noiembrie 2017 a costat aprox. 150.000 de euro și a fost realizat din cei 850.000 de euro pe care firma de salubritate RER și i-a asumat ca investiții, atunci când Primăria Oradea a prelungit contractul de salubritate pe următorii 4 ani.

În această perioadă, Primăria a căutat un amplasament pentru realizarea celui de-al doilea centru de de colectare selectivă, care să deservească locuitorii din Cartierul Rogerius. Una dintre propunerile pentru realizarea acestuia este amplasamentul din zona str. Uzinelor, respectiv suprafețele de teren cuprinse între linia de cale ferată uzinală Fabrica de Zahăr – Episcopia Bihor și linia de Cale ferată Arad – Oradea, pentru care Primăria Oradea prin Direcția Patrimoniu Imobiliar a solicitat acordul Societății Naționale de Transport Feroviar.