DAS Oradea și AJOFM Bihor au marcat luni Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, zi proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992 şi care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 3 decembrie.
Evenimentul a avut loc la sediul instituţiei şi au participat dl Békési Csaba, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din municipiul Oradea, angajatori din Oradea şi persoane cu dizabilităţi.
În deschidere, directorul DAS Oradea, Arina Moş, a precizat: „Suntem împreună azi la DAS Oradea, alături de colegul meu, dl Békési Csaba, căruia trebuie să îi mulţumesc pentru iniţiativa acestui eveniment, pentru deschiderea pe care am găsit-o la AJOFM Bihor, în vederea perfectării unei bune colaborări în beneficiul oamenilor. Vă mulţumesc dumneavoastră că sunteţi aici, în 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ocazie de a înţelege mai bine efectele produse de dizabilitate şi pentru a combate discriminarea în rândul persoanelor cu dizabilităţi. La finalul acestei mese rotunde, împreună cu dl director, am decis să încheiem un protocol de colaborare care să vină în sprijinul dumneavoastră, atât a angajatorilor, cât şi a persoanelor cu dizabilităţi.”
La rândul său, dl Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor, a completat: „Vă mulţumesc că ne-aţi onorat cu prezenţa, în număr atât de mare şi vreau să vă spun că anul acesta, tema propusă de către ONU este – O mai multă putere pentru persoanele cu dizabilităţi şi asigurarea incluziunii şi egalităţii – concret, acordarea de competenţe către dumneavoastră, competenţe care să vă asigure inserţia pe piaţa forţei de muncă. Ceea ce trebuie să ştim este că această problemă a dizabilităţilor nu ar trebui tratată ca o barieră pentru că, de multe ori, dizabilitatea este privită ca un atu pentru angajatori.”
Întâlnirea a fost un bun prilej pentru a dezbate problemele cu care se confruntă cel mai des aceste persoane, precum şi nevoile lor, le-au fost prezentate drepturile de care pot beneficia, conform legislaţiei în vigoare, au avut loc discuţii interactive privind accesul persoanelor cu dizabilităţi în anumite domenii, şi nu în ultimul rând, au fost prezentate exemple de bună practică, dl Ionuț Stancovici, preşedintele Asociaţiei Caiac Smile, care se implică în proiecte sociale, unul dintre ele fiind iniţierea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii şi nevăzătoare în acest sport, oferindu-le libertatea de mişcare şi, implicit, creşterea stimei de sine a acestora.
Marcarea zilei are ca obiectiv susținerea demnității şi a drepturilor acestor persoane, fiind totodată o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de acestea. Societatea trebuie să pună accentul pe abilitatea unei persoane, şi nu pe dizabilitate.