Primăria Municipiului Oradea a primit azi, 4 decembrie 2018, vizita unei delegații formate din 30 de persoane de la Primăria Municipiului Roman, care derulează proiectul „Creșterea capacității administrative a Municipiului Roman prin reproiectarea SMC și introducerea CAF”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Una dintre activitățile acestui proiect vizează un schimb de experiență cu o autoritate publică care a implementat sisteme de management al calității, Primăria Oradea fiind aleasă pentru calitatea sa de a fi o instituție orientată către o administrație publică modernă, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate și resurse umane profesionalizate. Totodată Oradea este recunoscută pentru gradul mare de atragere a fondurilor europene, implementarea unor proiecte de tip „smart city”, modernizarea termoficării, reabilitarea clădirilor din centrul istoric etc.

Vizitatorii au fost primiți în Sala Mare a Primăriei de primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan. La întâlnire au fost prezenți conducătorii direcțiilor Primăriei Oradea și directoarea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.

„Vă mulțumim în primul rând pentru faptul că ne-ați acceptat vizita de lucru. Suntem un grup de 30 de colegi din Primăria Municipiului Roman, toți din funcții de conducere și în urma câștigării unui proiect cu finanțare europeană căutăm să ne dezvoltăm și din punctul de vedere al capacității administrative și din punct de vedere al investițiilor”, a spus Lucian Ovidiu Micu, primarul Municipiului Roman.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat oaspeților modul de administrare a municipiului Oradea, direcțiile importante de dezvoltare urmărite de către Primăria Oradea și soluțiile găsite de conducerea orașului pentru diversele provocări apărute de-a lungul timpului. Pe lângă atragerea de finanțări nerambursabile, temele de interes pentru membrii delegației au fost bugetarea participativă, în cadrul căreia cetățenii au devenit parte activă în luarea unor decizii care privesc direct bunăstarea orașului, serviciile și aplicațiile online, managementul deșeurilor, infrastructura rutieră și pietonală, atragerea de investiții și crearea de parcuri industriale.

„Din punctul meu de vedere, o primărie mare este mai bine să aibă propria echipă de specialiști care se ocupă de fonduri, pentru că în permanență apar tot felul de oportunități și faptul că îți formezi specialiștii îți permite să ai un corp de oameni pregătiți care în orice moment pot să reacționeze. Pe de altă parte este dezavantajul că trebuie plătiți în mod constant, indiferent dacă este vârf de proiecte sau nu, dar cum nu prea au fost perioade liniștite, una peste alta, cred că dezavantajul plăților constante este compensat de câștigurile pe care le-am avut”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Întâlnirea a fost una interactivă, oaspeții având ocazia de a purta discuții profesionale și în particular cu omologii lor din Primăria Oradea. Primarul Ilie Bolojan a răspuns întrebărilor și curiozităților delegației, le-a făcut o scurtă prezentare istorică a orașului, după care aceștia au avut ocazia de a vizita Centrul pentru Relații cu Publicul din cadrul Primăriei Oradea, unde cetățenii își pot rezolva toate problemele de natură administrativă.

Tot astăzi, delegația a vizitat Turnul Primăriei și Cetatea Oradea.