CSM CSU Oradea a câștigat Meciul 1 al finalei Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2018/19. Roș-albaștrii au revenit după o primă repriză modestă pentru a se impune pe terenul lui BC CSU Sibiu, scor 89-87. Partida a avut loc la Sala Transilvania din Sibiu, fiind transmisă în direct la DigiSport.

Partida a demarat cu Watson, Richard, Nicolescu, Zekovic și Valeika. Roș-albaștrii au găsit ținta de la distanță în debutul jocului, însă acest lucru nu a fost de durată. Nivelul de intensitate al roș-albaștrilor a fost net inferior celui exercitat de amfitrioni. Aceștia au trecut la conducere și s-au menținut în control pe tot parcursul primelor 20 minute de joc. Valeika a comis două greșeli personale devreme și nu a fost un factor. De altfel, Oradea a fost dominată copios la recuperare. Scorul la prima pauză a fost de 22-18 în facoarea Sibiului.

CSM-ul a avut câteva momente bune de joc în faza de atac pe parcursul celui de-al 2-lea sfert. În schimb, formația de pe Cibin a marcat 30 puncte din spațiul de trei secunde, incluzând nouă după recuperare ofensivă în prima repriză pentru a se menține în control. Roș-albaștrii nu au avut soluții și nici nu au pus sub presiune mânuitorii de minge ai gazdelor. CSU Sibiu a avut doar două posesii pierdute la jumătatea partidei și conducea cu scorul de 43-35 după 20 minute de joc efectiv.

Repriza secundă a început cu două triple semnate Marc Carter. CSM-ul a avut o mai bună prestație defensivă, aceasta alimentând jocul ofensiv. Bihorenii au avut mai multe guri de foc în faza de atac și au marcat 30 puncte pe parcursul celui de-al 3-lea sfert. Gazdele au fost imprecise de la linia de pedeapsă, însă Richard și Carter au comis a 4-a greșeală personală fiecare în această perioadă de joc. Scorul la intrarea în sfertul 4 a fost de 65-57 pentru orădeni.

Formația roș-albastră a continuat să execute impresionant din punct de vedere ofensiv, desprinzându-se la 14 lungimi, scor 76-62, spre jumătatea secvenței decisive. CSM-ul a intrat devreme în penalizare, dar echipa gazdă a continuat să aibă probleme la linia de pedeapsă. Finalul partidei a consemnat câteva reușite de excepție pentru sibieni, aceștia apropiindu-se la un singur punct cu patru secunde rămase de jucat. Kris Richard a închis tabela de marcaj de la linia de pedeapsă, Oradea reușind să se impună în jocul de deschidere al finalei.

Giordan Watson a totalizat 17 puncte, Bobe Nicolescu și Dragan Zekovic au adăugat câte 14 puncte, iar Nikola Markovic și Marc Carter au înscris câte 11 puncte pentru învingători. În replică, Isaiah Philmore a totalizat 17 puncte, iar Monyea Pratt și Randal Falker au înscris câte 16 puncte.

Echipa orădeană a fost susținută de un grup inimos și vocal susținători la această partidă. De asemenea, la Arena Antonio Alexe s-a organizat o vizionare, fiind instalat un ecran de mari dimensiuni pe parchetul sălii.

Scorul general devine 1-0 pentru CSM CSU Oradea. Seria se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Meciul 2 are loc tot la Sibiu, miercuri (29.05), ora 19:00, în direct la DigiSport.