Primăria Municipiului Oradea, prin Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), organizează și anul acesta, de Ziua Copilului, Festivalul Copiilor, ediția a III-a, pentru a-i sărbători pe cei mici timp de trei zile.

În perioada 31 mai-2 iunie, Cetatea Oradea va găzdui și în acest an cel mai mare festival pentru copii din zonă, transformându-se astfel în principala atracție a orașului pe parcursul a trei zile pline de veselie și culoare.

Detalii legate de festival au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către Mihai Jurca, director executiv al APTOR. Acesta a menționat că, așa cum s-au obișnuit deja orădenii în ultimii ani, programul celor trei zile de festival este conceput și în acest an pentru toate vârstele și va cuprinde spectacole de magie, teatru cu și pentru copii, concerte muzicale, ateliere creative, personaje fabuloase, bufoni regali, baloane uriașe, jocuri interactive și multe surprize.

În ceea ce privește programul festivalului, Mihai Jurca a declarat: ”Tonul distracției se va da pe scena Festivalului, amplasată în curtea Palatului Princiar. Aici vom putea urmări zilnic spectacole cu povești îndrăgite precum «Hansel și Gretel» (teatru de păpuși), «Gâlcevile din Chioggia» (spectacol de teatru cu și pentru copii), «Màtyás kiràly lopni megy» (teatru de păpuși în limba maghiară), «Florile și curcubeul» (teatru de păpuși) sau «Povestea prostiei» (teatru de păpuși). Ne dorim ca ziua de 1 iunie să fie plină de magie, așa că l-am invitat alături de noi pe magicianul Robert Tudor, renumit pentru numerele sale de magie prezentate într-o manieră unică. Robert este cunoscut de către public ca finalist în show-ul «Românii au talent» și prezentatorul emisiunii «Vocea României Junior»”.

Tot de 1 iunie, Ella Bella se întoarce la Oradea și îi invită pe toți copiii „La joacă”! Ella Bella și prietenii ei au creat o poveste magică, plină de suspans și bucuria de a ieși „La joacă” în aer liber, aducând multă veselie prin cântece interactive dar și educative. Totodată, spre mare bucurie a copiilor, în 1 iunie, Mihai Grăjdeanu îi așteaptă pe cei mici la un atelier de benzi desenate Comics Didactic, plin de fantezie, culori și imaginație, copiii având posibilitatea să vadă cum se realizează desenele animate. Toate desenele realizate vor fi încărcate pe site-ul dedicat evenimentului.

Având în vedere succesul mare de anul trecut, Bufonii regali de la Famous Art revin și ei la Oradea, cu aceeași poftă de distracție, însă cu noi provocări și surprize pentru cei prezenți. Mai mult, ei nu vor veni singuri, ci însoțiti de Norișorii Plutitori, personaje spectaculoase care ne vor aduce la Cetate o adevărată magie în mișcare și baloane uriașe de săpun.

În fiecare zi de festival, participanții la eveniment se vor putea bucura de un parc cu jucării și tradiționale, tobogane și jocuri uriașe, bazine gonflabile, un trenuleț electric dar și o pistă pumptrack de 48 m lungime, pe care copiii se pot distra în voie cu biciclete și trotinete. Toate acestea vor fi amenajate în prima curte a Cetății, curtea interioară fiind rezervată scenei, zonei food și zonelor de răcoare și relaxare.

Totodată, un alt element de noutate reprezintă spargerea de Pinată uriașă, care este un joc tradițional în petrecerile din America de Sud, Centrală și de Nord, datând de câteva secole. Acum, Pinata este populară în întreaga lume, în orice ocazie.
Pinata este o jucărie ce se agață sus, la o înălțime suficient de mare, astfel încat copiii să nu ajungă prea ușor la ea. In interiorul acesteia se ascund surprizele – bomboane sau jucării. Scopul jocului este ca aceștia să o lovească pe rând cu un băț special, până reușesc să o spargă și să obțină cadourile din interior.

Datorită parteneriatului cu Spitalul Pelican din Oradea, la ediția a III-a a festivalului, ca element de noutate, părinților doritori li se va măsura glicemia și tensiunea, în punctul de prim ajutor amenajat, iar pentru copii se va asigura asistența medicală.

În condiții meteo nefavorabile, evenimentele și programele anunțate se vor amâna pe cât posibil sau nu se vor ține. Intrarea la eveniment este liberă, a menționat Mihai Jurca.

Programul festivalului este următorul:

31 MAI 12:00 Capra cu 3 iezi (Spectacol interactiv, Brilliant Diversity)
  13:00 Florile și Curcubeul (Teatru de Păpuși, Brilliant Diversity)
  15:00 Pinata uriașă
  15:00 – 17:00 Atelier de pictură pe sticlă (Noua Acropolă)
  16:00 Gâlcevile din Chioggia (Teatru cu și pentru copii, de Șerban Borda)
  17:00 Spectacol de magie interactivă Hocus Pocus
  17:00 – 20:00 Marionetele la Cetate (Atelier creativ, Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”)

1 IUNIE 11:00 BUM! (Spectacol cu clowni)
  12:00 Spectacol de magie cu Robert Tudor
  14:00 – 17:00 Comics Didactic (Atelier de benzi desenate pentru copii by Mihai Grăjdeanu)
  15:00 Hansel și Gretel (Trupa Arcadia)
  15:00; 17:00 Întâlnire cu Bufonii regali (Famous Art)
  16:00 Pinata uriașă
  16:00 – 18:00 Atelier de pictură pe sticlă (Noua Acropolă)
  16:00; 18:00 Magie în mișcare și baloane uriașe de săpun cu Norișorii Plutitori (Famous Art)
  17:00 La joacă! cu Ella Bella
  19:00 Concert muzical „Cântecele copilăriei” (Hocus Pocus, Sibiu)

 

2 IUNIE 11:00 – 13:00 Demonstrație de călărie și dresură de cai ((Clubul Sportiv EQUS ART, Parcul Cetății, intrarea Estică)
  11:00 – 14:00 Marionetele la Cetate (Atelier creativ, Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”)
  11:00 Florile și Curcubeul (Teatru de Păpuși, Brilliant Diversity)
  12:00 Capra cu 3 iezi (Spectacol interactiv, Brilliant Diversity)
  14:00 One Man Show cu Șerban Borda
  14:00 – 16:00 Atelier de pictură pe sticlă (Noua Acropolă)
  15:00 Miss and Mister GIFT OF BEAUTY ORADEA

Ediția a XI-a

  15:00; 17:00 Întâlnire cu Bufonii regali (Famous Art)
  16:00 Màtyás kiràly lopni megy (Spctacol de Teatru de păpuși în limba maghiară, Cluj Napoca)
  16:00; 18:00 Magie în mișcare și baloane uriașe de săpun cu Norișorii Plutitori (Famous Art)
  17:00 Povestea Prostiei după Ion Creangă (Animo Puppets Studio, Baia Mare)

 

PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR ZILNICE:

31 MAI – 2 IUNIE 10:00 – 22:00 Atelier de pictură pe ceramică (Lutelierul)
  10:00 – 22:00 Pistă pumptrack
  10:00 – 22:00 Parc de joacă cu tobogane, bazine gonflabile, trambuline și trenuleț.
  12:00 – 20:00 Parc de joacă popular, parc minigolf, joc de societate uriaș, darts uriaș, baby corner, taur mecanic, pistă cu obstacole.
  12:00 – 20:00 Air Soft (Asociația Deus Vult)
  12:00 – 20:00 Tir cu Arcul (Asociația Deus Vult)
  14:00 – 15:00 Jocuri interactive cu Brilliant Diversity
  15:00 – 17:00 Face paiting cu Brilliant Diversity
  17:00 – 18:00 Distracție și baloane modelate cu Brilliant Diversity