Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va debuta în județul Bihor începând cu 05.01.2021, a transmis Instituția Prefectului Bihor. Primele persoane care vor primi vaccinul sunt, conform priorităţilor stabilite în întreaga ţară prin Strategia Naţională de imunizare, angajaţii din sistemul sanitar şi din serviciile pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă.
La nivelul județului Bihor sunt organizate 12 centre de vaccinare a personalului sanitar din structura proprie și a personalului medical arondat, precum și a altor categorii de personal nominalizate în această etapă. Cele 12 centre de vaccinare sunt:
• Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”
• Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea
• Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea
• Spitalul Pelican Oradea
• Spitalul Clinic de Urgență „Avram Iancu” Oradea
• Spitalul Clinic de Recuperare Medicală—Băile Felix
• Spitalul Municipal Salonta
• Spitalul Municipal „Ep. N. Popovici” Beiuș
• Spitalul Orășenesc Ștei
• Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita
• Spitalul Orășenesc Aleșd
• Centru Medical de Diagnostic și Tratament a Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne
Având în vedere Procedura de lucru pentru prioritizarea personalului din domeniul sănătății și social pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 în etapa I de vaccinare, elaborată de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva SARS-CoV-2, la nivelul județului Bihor, vaccinarea va fi inițiată în ordinea priorităților cu:
– Personalul care face parte din echipele de vaccinare
– Unitățile sanitare din faza II
– Spitale de suport
– Personalul din sistemul de medicină de urgență: Serviciul Județean de Ambulanță, SMURD
– Personalul din centrele de dializă și transfuzii
– Personalul din direcțiile de sănătate publică
– Personalul din cadrul serviciilor ISJU, IGSU.
În etapa următoare vaccinarea se va extinde la toți furnizorii de servicii medicale (inclusiv farmacii), personalul serviciilor sociale de tip rezidențial și de îngrijiri la domiciliu. În categoria de personal medical sunt incluși și rezidenți, studenți, elevi și voluntari care deservesc, temporar, unitatea medicală respectivă.
În cadrul unităților sanitare campania de vaccinare a personalului propriu va avea, de asemenea, în vedere anumite criterii de prioritizare, conform procedurilor de lucru. La momentul prezent s-a realizat catagrafia personalului sanitar din cadrul unităților sanitare care dorește să se vaccineze și s-a demarat procedura de programare a acestora prin intermediul platformei on line https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/
În funcție de necesarul de doze de vaccin, Direcția de Sănătate Publică Bihor va solicita Centrului Regional de stocare arondat – respectiv centrul Cluj Napoca, numărul de doze de vaccin.
Vaccinul utilizat în această etapă de derulare a campaniei de vaccinare este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) produs de Pfizer – BioNTech.
S-au demarat și sunt în curs de desfășurare activitățile de catagrafiere a celorlalte categorii de personal menționat în etapa I, din județul Bihor, care doresc să se vaccineze în conformitate cu procedura de prioritizare, instrucțiuni privitoare la programarea acestora urmănd a fi comunicate ulterior, prin forurile de coordonare, asociații reprezentative etc.
La nivelul județului Bihor, campania este coordonată de Grupul de coordonare și monitorizare a campaniei de vaccinare împotriva COVID -19, constituit prin Ordinul prefectului
Dumitru Țiplea, având următoarea componență:
– Dr. Anca Hnatiuc – medic primar epidemiologie – coordonator al grupului;
– Dr. Diana Florena Racz – medic primar sănătate publică și management;
– Dr. Corina Fonoage – medic primar epidemiologie;
– Dl. Mihai Jurcă – administrator public Municipiul Oradea.
Sursa: Realitatea de Bihor