Elevii Școlii Creștine Private din Cartierul Rromilor Tinca – program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca, au organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, evenimentul concurs intitulat sugestiv „Romii au Talent”, în data de 15 aprilie 2019, de la ora 12.00 la Căminul Cultural din Comuna Tinca.

Concursul de talente a fost la cea de a doua ediție, prima ediție a avut loc în aprilie 2018, participanții la eveniment fiind doar elevii școlii organizatoare.

Concursul a fost împărțit pe trei secțiuni: cântec, dans și poezie/teatru. Participanții la eveniment fiind elevi și preșcolari din localitățile Dumbrava, Gepiș, Lăzăreni, Husasău de Tinca, Cociuba Mare și Tinca. Fiecare copil s-a pregătit intens, fiecare moment artistic a fost exceptional.

Membrii juriului au avut o sarcină extrem de grea în ce privește deliberarea și acordarea premiilor. Au fost prezentate 20 de momente artistice: 7 la secțiunea poezie /teatru; 8 la secțiunea cântec și 5 la secțiunea dans. Premiile acordate au fost următoarele: la secțiunea cântec, premiul III a fost acordat celor mai mici participanți, beneficiarii Centrului de zi de la Dumbrava; premiul II a fost acordat elevilor Fechete Daniel și Csolti Emil, Premiul I a fost acordat lui Covaci Iosif, elevi ai școlii gazde. La secțiunea dans, premiul III și premiul I a fost acordat elevilor de la Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca (premiul III – Florina, Moise și Raul; premiul I – Paula, Naomi și Florina); premiul II a fost acordat elevilor de la Școala Tămașda. La secțiunea poezie/teatru premiul III a fost acordat Alisiei Teglaș, elevă în clasa a IV-a care a recitat poezia „Mama” de George Cobuc; premiul II a fost acordat lui Daniel Fechete, elev în clasa a IV-a, care a recitat poezia „O scrisoare de la Muselim Selo” de George Coșbuc, ambii de la școala gazdă, iar premiul I a fost acordat elevului din clasa a VIII-a de la Școala Tămașda, Hendre Adrian, care a interpretat o poezie compoziție proprie în limba romani despre copiii părasiți de părinții nevoiți să plece în străinătate, la muncă. De menționat este faptul că, Adrian a câștigat și premiul I la Concursul national de creație literară al revistei „Rromano Vak” sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Roxin.

Invitat special la eveniment a fost magicianul Pasquale Cesarino din Milano – Italia, care a început primele spectacole de magie la vârsta de 9 ani. Povestea lui, spusă prin magie, a impreionat mult publicul tânăr din sală, copiii răsplătindu-l cu aplauze.

„Mulțumim echipei școlii noastre, colegilor de la Fundația Peple to People, celor 7 voluntari implicați, celor 19 cadre didactice din școlile partenere, membrilor juriului și inviaților pentru efortul depus. Mulțumim doamnei Denisa Luca, reprezentant al Casei Corpului Didactic, singura instituție cu caracter public care a răspuns invitației de a participa la evenimentul nostru”, menționează doamna Daniela Tütös, directorul școlii.

Ca în fiecare an din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua Internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii. Prin acest eveniment vrem să atragem atenția comunității, a autorităților locale cu privire la importanța educației pentru copiii romi.