Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural vă invită, joi, 18 aprilie, ora 16.00, la vernisajul expoziției permanente „General Traian Moșoiu. Primul Război Mondial și Eliberarea Orașului Oradea”, amenajată în Corp A, etaj I.

Patru încăperi tematice vă vor purta într-o călătorie plină de acțiune și istorie, de pe frontul Primului Război Mondial, până la intrarea în Oradea a Armatei Române, ce avea în frunte pe unul dintre cei mai renumiți generali români, viteazul General Traian Moșoiu.

Expoziția aduce în centrul atenției figura legendarului general ardelean, Traian Moșoiu, cel care s-a aflat în fruntea diviziilor românești care au trecut Carpații, în două rânduri (august 1916 și noiembrie 1918), jucând un rol hotărâtor în realizarea Marii Uniri.

Tot el este cel care, pe 20 aprilie 1919, în duminica Sfintelor Paști, pătrunde în orașul de pe Criș, în fruntea diviziilor românești, facilitând instaurarea administrației românești în Oradea.

O altă parte importantă a expoziției este călătoria senzorială prin încăperile special amenajate în muzeu, unde vizitatori pot experimenta viața de pe frontul Primului Război Mondial. Este reprodusă o scenă de atac din tranșeele de război, respectiv suntem invitați să pășim într-o casă afectată de lupte, folosită ca adăpost de către militarii aflați în perioada de refacere.

Bucătăria de campanie, sala de mese și magazia de merinde etc., vor întregi atmosfera din prima conflagrație mondială.