Calin Puia DGASPC Bihor
Calin Puia DGASPC Bihor

Săptămâna trecută s-a scris un nou episod în telenovela dintre conducerea Consiliului Județean Bihor și Căiln Puia, fostul director DGASPC Bihor.

După o primă mazilire nereușită de la DGASPC Bihor, Călin Puia a fost iar detașat la Direcţia Tehnică a CJ Bihor. Iar săptămâna trecută, vicepreședintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a dezvăluit la o emisiune locală că Puia a fost trimis în judecată la finalul anului 2016, pentru abuz în serviciu, dar a ascuns acest lucru, în complicitate cu Serviciul Juridic al instituţiei, pentru a nu fi suspendat din funcţie.

În replica acestor dezvăluiri, Puia a trimis un comunicat de presă în care susţine că trimiterea sa în judecată este rezultatul unei presiuni exercitate de un ONG în baza unui protocol de colaborare cu Parchetul General dar și că vicepreședintele Mang ar fi știut de fapt de întreaga situație pe care ar fi încercat să o exploateze.

În același comunicat de presă, Puia arată că responsabil de faptele ce îi sunt imputate era în primul rând directorul general adjunct Szarka Arpad (membru UDMR), conform atribuțiilor și fișei postului, iar acesta a fost între timp transferat director general la Casa de Pensii Bihor pentru a scăpa de întreaga situație.

Redăm în continuare comunicatul integral transmis de Călin Puia:

Pentru o prezentare cât mai reală a acestei situaţii cu privire la suspendarea mea din funcţie pe temeiul trimiterii în judecată într-o cauză penala doresc să fac următoarele precizări :

– Această cauză îşi are începutul în anul 2013, când la nivelul DGASPC Bihor corpul de control al directorului general al DGASPC a făcut verificări la Centrul de Plasament Oradea pentru verificarea activităţii acestuia. În urma acestui control se constată suspiciunea unor posibile abuzuri făcute de angajaţii acestui centru asupra minorilor aflaţi în centru. În urma acestui control am urmat procedura legală şi anume: am dispus formarea unei comisii de disciplina care să verifice activitatea angajaţilor în cadrul centrului, evaluarea pshihologica a tuturor copiilor din centru în vederea identificării unor posibile abuzuri emoţionale.
– De asemenea am solicitat un punct de vedere de la Ministerul Muncii (cei care coordonează metodologic DGASPC-urile) pentru a respecta întocmai procedura ce trebuie aplicată în astfel de situaţii. În urma acestui demers ni s-a pus în vedere că un denunţ penal poate fi făcut doar dacă există probe temeinice şi nu doar suspiciuni.
– Astfel că am urmat întocmai procedura dispusă la acel moment pentru astfel de situaţii în temeiul legii, dar în urma acestui control, concluzia comisiei de control a fost ca au existat doar niște abateri administrative sau organizatorice, aplicându-se sancțiuni în conformitate. Menționez că nu au fost constatate abuzuri emoționale asupra minorilor și nici alte tipuri de abuz, acest lucru fiind constatat de către specialiști. (rapoarte psihologice / raport Institutul de Medicină Legală, anchetă derulată de către IPJ Bihor.)
– În data de 18.11.2013 Direcţia Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, denunțul cu nr. 27894, împotriva angajaților DGASPC pentru săvârşirea unor posibile infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului deorece acest lucru a fost cerut de către Consiliul Județean Bihor, care a ales să nu țină cont de concluziile controlul intern pe care DGASPC îl efectuase.
– În data de 7.10.2014 a fost comunicată Ordonanţa din 17.03.2014, prin care au fost clasate atât cauza având ca obiect infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului cât şi cauza având ca obiect infracţiunea de lovire sau alte violente
– Împotriva ordonanţei de clasare, Centrul de Resurse Juridice a formulat plângere care a fost respinsă în data de 29.09.2014
– Împotriva respingerii plângerii, Centrul de Resurse Juridice a depus plângere la Judecătoria Oradea
– Până la acest moment Puia Lucian Călin a avut calitate de denunţător şi nu i s-a reţinut nici o culpă
– În schimb după acest moment se întâmplă ceva absolut ciudat şi zic eu nelegal. Un ONG, adică Centrul de Resurse Juridice (ONG care este controlat de către Rozalia Biro prin interpuşi, acest lucru văzându-se clar în anul 2013 când CRJ împreună cu Rozalia Biro au venit la Centrul de plasament Oradea pentru a verifica posibile abuzuri asupra minorilor) încheie un protocol de colaborare cu Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu nr. 960/C/2015.(anexat)
Prin acest protocol se permite CRJ participarea la activităţi de cercetare penală conform articolului 3 din acest protocol. Astfel că ajungem într-o situaţie cel puţin ciudată ca un dosar gestionat de un Parchet local să fie mutat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi acesta să îl remită Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu ordine clare şi precise, aşa cum apare în adresa 7270 din 27.10.2015, prin care se indica şi protocolul încheiat intre CRJ şi PICCJ, pentru conformare procurorului de caz. Ce pot sa concluzionez este ca această adresă nu este nimic altceva decât un ordin de execuție a mea. (anexată).
– Astfel că după intrarea în vigoare a acestui protocol şi emiterea acestei dipozitii de către PICCJ, calitatea mea se schimbă brusc, din denunţător în învinuit.
– Constat însă că directorul responsabil de serviciile sociale din cadrul DGASPC Bihor, adică primul răspunzător conform organigramei şi fisei postului, directorul general adjunct de la acea vreme SZARKA ARPAD nu este nici întrebat de aspectele invocate în această speţă şi nici nu apare între învinuiţii din acest dosar. Dar eu în calitate de director general, denunţător al acestei spețe devin inculpat.
– Prin urmare îmi pun întrebarea rezonabilă dacă există vreo legătură între faptul că CRJ este în esenţă Biro Rozalia, membră UDMR Bihor, iar Szarka Arpad este de asemenea membru UDMR Bihor, iar CRJ are un protocol încheiat cu Ministerul Public prin care desfășoară activităși de cercetare penală…Unde mai este legea, dacă un ONG de partid ajunge să fie procuror și judecător cu acte în regulă?
– După ce mi s-a stabilit calitatea de învinuit am cerut procurorului de caz prin intermediul avocatului, să fiu audiat. Această solicitare mi-a fost respinsă, încălcându-mi-se dreptul la apărare.
După acest episod, m-am trezit trimis în judecată într-un timp record, de aproximativ două săptămâni.
– Am contestat măsura, iar Judecătoria Oradea prin încheierea din data de 25.05.2018 a declarat nelegale măsurile instituite de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.
– Împotriva acestei Încheieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a formulat contestatie, contestație care a fost soluționată prin Minuta penală 179/CCPF/2018. La acest moment nici mie și nici avocatului meu nu ne-a fost comunicată această Încheiere, despre care aflu din presă că a fost comunicată Consiliului Județean Bihor la începutul acestui an.

Pot să vă spun cu siguranță ca nu mă fac vinovat de nimic și mă consider victima unui abuz, iar toate aceste acuzații vor fi demontate în instanță iar ciracii UDMR vor ajunge să răspundă ei pentru toate abuzurile săvârșite și toți ceilalți implicați pentru imixtiune în actul de justiție.

Cu privire la acuzele și lecțiile de moralitate pe care vicepreședintele Mang mi le aduce și mi le ține, îi aduc aminte că nu are calitatea și nici nu este în măsură să le susțină datorită faptului că ușile ministerului i s-au închis în nas, înainte de a i se deschide, datorită furtului intelectual făcut (plagiat), dar și a modului de colaborare pe care l-a avut de-a lungul timpului cu diferiții colegi sau colaboratori.

Cred că își aduce aminte de mazilirea domnișoarei Ana Maria Tiron, a fostului trezorier PSD Bihor, Dan Ardelean, care i-au demascat ilegalitățile comise, rămase fără rezolvare până în prezent, dar și de cel mai longeviv prefect de după 1989, domnul Claudiu POP, pe care tot el l-a mazilit fără nici un regret. (apropo de frății)

În ceea ce privește refuzul meu de a face parte din Marea Frăție, să nu fie supărat fiindcă nici eu nu sunt, iar despre trimiterea mea în judecată pot să spun că a știut, urmărind îndeaproape derularea evenimentelor și aș putea spune că le-a și gestionat, doar doar , ne vom Înfrăți cumva. GHINION!!

P.S.: Dragă Nelu, să nu uiți că ce semeni aia culegi!
Kedves Sany, nu ti-a reușit cu HCJ-urile nelegale și i-ai pasat treaba lui Nelu. Să știi că rămâne valabilă afirmația pentru Nelu, ce ai semănat, aia vei mânca. Cătare plină, ca a mea sigur e!

Puia Călin,
15.01.2019