Nu mai puțin de șase astfel de monumente vor fi amplasate în centrul Oradiei, toate dedicate unor personalități importante pentru oraș și pentru România. Acestea au fost comandate în anul centenar și vor fi dezvelite în 2019.

Anul trecut, Primăria Municipiului Oradea a demarat un concurs deschis de soluții pentru amplasarea statuilor Episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu în Piața Unirii, în fața Bisericii cu Lună, respectiv în fața Catedralei Sf. Nicolae. Termenul de execuție a fost stabilit pentru 30 martie 2019, astfel că de la 1 aprilie ne putem aștepta să fie dezvelite.

În același timp, primăria dorește amplasarea statuii omului politic Iuliu Maniu, în perimetrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și al Catedralei greco-catolice, odată cu realizarea extinderii zonei pietonale din Piața Unirii. De asemenea, statuia celui mai important arhitect orădean, Rimanóczy Kálmán Jr., va fi amplasată la intrarea pe pietonala Republicii dinspre magazinul Crișul, în zona Bisericii Romano-Catolice Olosig, iar statuia primarului Rimler Károly urmează să fie amplasată în perimetrul primăriei.

Tot în 2019 va fi dezvelită statuia ecvestră a Regelui României, Ferdinand I, în Piața Unirii. Inaugurarea statuii regelui ar urma să aibe loc în luna mai a acestui an.