Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 29 martie, o conferință de presă în cadrul căreia a vorbit despre câteva aspecte legate de proiectele europene care au fost derulate de Municipiul Oradea în perioada de finanțare anterioară și cele care sunt acum în diferite stadii de implementare.

„Practic astăzi, în urmă cu o oră, la ora 12, termenul limită pentru depunerea proiectelor pe Axa 4 de mobilitate urbană s-a împlinit și în aceste zile orașul nostru a mai depus câteva proiecte în valoare de aproape 150 milioane de lei”, a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței.

Proiecte depuse spre finanțare

Un proiect important depus spre finanțare este cel de revitalizare urbană, etapa a doua, în cadrul căruia vor fi amenajate noi parcuri în zona Ion Bogdan, Soarelui și strada Daliei din Cartierul Grigorescu. Valoarea totală a acestui proiect este de 21,7 milioane lei.

Al doilea proiect prezentat privește construirea și amenajarea unei rețele pentru pistele de bicicletă, proiect din care practic fac parte următoarele cinci proiecte importante: construirea unui pod pietonal care va lega Parcul Brătianu de strada Averescu, realizarea unei legături de la strada Averescu până la poarta estică a Cetății Oradea, amenajarea unui culoar pietonal și ciclistic între strada Sovata și strada Tudor Vladimirescu (proiect care presupune construirea unui pod peste Crișul Repede, a unei pasarele peste Aleea Splaiul Crișanei, continuând în fața Colegiului Mihai Viteazul, prin curtea Colegiului Traian Vuia până la strada Tudor Vladimirescu), crearea unui culoar pietonal și a bretelelor de ocolire pe dreapta la intersecția dintre centura orașului și DN79 și realizarea unei pasarele pietonale și ciclistice care pornește de pe malul Peței din zona străzii Traian Blajovici, peste centura orașului. Valoarea acestui proiect este de 58,8 milioane lei.

Un alt proiect vizează achiziția a 40 de autobuze hibrid noi, în valoare de 1,66 milioane de lei fiecare.

Proiecte care urmează a fi depuse spre finanțare

Viceprimarul a mai anunțat că în ultima ședință a Consiliului Local s-a decis participarea orașului la un proiect important privind dezvoltarea unui Centru de transfer tehnologic al Universității Oradea, proiect care urmează a fi depus pe Axa prioritară 1 din cadrul POR. Valoarea totală care poate fi solicitată este de 3 milioane de euro.

„Orașul nostru dorește să se implice în acest proiect în sensul de a asigura cofinanțarea necesară, care este de minimum 50% și împreună cu Universitatea să construim acest Centru de transfer tehnologic, care va avea două scopuri principale: în primul rând acela de a transfera tehnologie de ultimă generație către mediul de afaceri local, pentru a veni în sprijinul acestuia, al doilea obiectiv este acela de a asigura condiții pentru ca studenții de la Universitatea din Oradea să poată să își dezvolte abilitățile pe aceste aparaturi de ultimă generație, astfel încât cunoștințele dobândite în acest fel să îi ajute să-și găsească cât mai rapid un loc de muncă, având o calificare superioară”, a spus viceprimarul Mălan.

Proiectul propune construirea unui imobil (parter+etaj) de aproximativ 700-800 de metri pătraţi ca spații utile, amenajarea unor linii de sudură cu roboți, achiziționarea a cel puțin unui CNC în cinci axe, un centru cu comandă numeric robotizat, automatizări și programare, o linie de producție cu roboți, producție aditivă de ultimă generație, motoare electrice și inteligență artificială. Aceste propuneri urmează să fie discutate astăzi cu mediul de afaceri local și cu companiile relevante în aceste domenii, cererea de finanțare urmând a fi depusă în 20 aprilie. Proiectul va fi implementat de o echipă mixtă a Primăriei Oradea și a Universității.

Un alt proiect pe care municipalitatea urmează să-l depună în luna aprilie este cel privind dotarea Centrului Oncologic cu aparatură de înaltă performanță, inclusiv cu aparatură de ultimă generație privind depistarea și diagnosticarea diferitelor forme de cancer. Acest proiect are o valoare de 10 milioane de euro.

„Fac precizarea că aceste proiecte sunt proiecte depuse mult peste sumele care au fost alocate orașului Oradea, sunt proiecte depuse în rezervă. Noi mizăm pe faptul că de vreme ce sunt încă destul de multe orașe din România care nici acum, la ani buni după deschiderea perioadei de finanțare, nu au depus nici un proiect, vor rămâne fonduri disponibile și Guvernul va lua, dacă vrea să realizeze absorbție, proiectele care sunt depuse”, a adăugat viceprimarul Mircea Mălan.

Corecții financiare

Municipiul Oradea a derulat și a finalizat 54 de proiecte în vechea perioadă de finanțare încheiată în 2015, în valoare totală de 1.055.403,048 lei, din care s-au aplicat corecții financiare în 17 astfel de proiecte, valoarea totală a corecțiilor financiare fiind de 56 milioane lei.

Primăria Oradea a făcut contestații la toate notele de constatare privind cele 17 de corecții financiare aplicate, dintre care 3 s-au finalizat până în prezent în favoarea Oradiei, ceea ce înseamnă că din cele 56 de milioane de lei 8,4 milioane de lei urmează a fi returnați orașului.

Una dintre aceste corecții financiare câștigate ține de reabilitare termică, celelalte două fiind litigii pe Aquaparkul Nymphaea, unde municipalitatea a primit o corecție financiară de 10%, în valoare de 7 milioane de lei.

Tot în această perioadă PMO, a primit o corecție financiară de 1,7 milioane de euro pentru proiectul Viva Anima, în momentul de față lucrându-se la depunerea contestației în acest sens.

„Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin organismele abilitate să efectueze controale în acest domeniu, a apreciat că, cu prilejul derulării procedurilor de achiziție publice, în mod eronat Municipiul Oradea a calificat contractul și achiziția ca fiind o achiziție pentru lucrări și că ar fi trebuit să fie un contract de servicii de furnizare bunuri practice, având în vedere că în tot acest contract componenta majoră o avea achiziția de aparatură (angiograf), or contractul a fost un contract integrat. Primăria Oradea nu a vrut să achiziționeze nici aparatură, nici lucrări și nici proiectare, ci a urmărit să amenajeze un Centru de intervenție cardio-vasculară, care este un concept integrat, ce include atât proiectare, cât și lucrări și achiziție de aparatură. Din punctul nostru de vedere, am procedat corect și cred că această corecție financiară pentru acest motiv nu este întemeiat. Dacă ar rămâne în picioare această corecție financiară, ar urma să returnăm aproape 1,5 milioane de euro către Agenția Națională Ungară, ca autoritate de management a vechiului program HU-RO, respectiv aproximativ 200 mii de euro către bugetul național”, a explicat viceprimarul Mălan.

În ultima parte a conferinței viceprimarul a anunțat că în 27 martie a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru proiectare și execuție privind „Reamenajarea Grădinii Publice Dealul Ciuperca”, nefiind depusă nicio ofertă în acest sens. În această perioadă vor fi analizate posibilele cauze, urmând ca în zilele următoare să fie republicat anunțul de licitație.

Viceprimarul a mai anunțat că la începutul acestei săptămâni a fost emis ordinul de începere a lucrărilor la linia de tramvai, lucrările fiind în derulare pe malul Peței, din luna mai urmând a se lucra în intersecția de la capătul Căii Aradului.

De asemenea, săptămâna viitoare vor începe și lucrările la malul stâng al Crișului Repede, ordinul de începere a lucrărilor fiind deja emis.

În ceea ce privește reabilitarea Pieței Ferdinand, viceprimarul a precizat că lucrările vor începe în luna aprilie.