În cadrul celei mai recente ședințe a Senatului Univerității din Oradea, ce a avut loc în data de 2 iulie, președintele forului – Sorin Curilă – și-a anunțat demisia într-un exces nervi.

În mijlocul ședinței, Curilă a supus votului un material care nu figura pe ordinea de zi. Acest material era o scrisoare către rectorul Bungău prin care preşedintele Senatului se deconspira că ar fi într-un conflict de interese ce viza situaţia lui Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

În luna martie, Eugen Popescu, a fost în mijlocul unui scandal, după ce s-a dezvăluit că ar fi obţinut fraudulos o diplomă de la Universitatea din Oradea. Mai exact, Popescu şi-ar fi transformat ilegal o diplomă obţinută la un colegiul de medicină tradiţională din Canada, adică un act de studii profesionale, în diplomă de licenţă de la specializarea Kinetoterapie a Facultăţii orădene de Educaţie Fizică şi Sport.

Curilă prezenta în scrisoarea respectivă fiind prieten cu directorul adjunct al Institutului, Nicolae Brînzea, care a fost totodată preşedintele Senatului Universităţii din Piteşti. Astfel, Curilă nu ar vrea să semneze decizia de retragere a diplomei lui Eugen Popescu deși o astfel de cerere nu a fost formulată încă, ancheta fiind în curs la nivelul Universității din Oradea. Conform legii, rectorul formulează o propunere de retragere a diplomei iar Senatul votează asupra propunerii.

În momentul în care mai mulți senatori i-au pus în vedere că nu e nevoie de un vot pe respectiva scrisoare, Curilă având la dispoziție posibilitatea de a se abține la vot când acesta va fi solicitat, președintele senatului s-a încăpățânat, a supus votului documentul, dar a reușit să adune doar 12 voturi în favoarea sa.

Astfel, acesta s-a enervat, și-a adunat lucrurile și a ieșit din sală anunțând că mâine va demisiona din funcție și trântind ușile în spatele său. În urma acestui moment, ședința s-a suspendat, multe materiale de pe ordinea de zi rămânând în aer.

Demisia președintelui Curilă a fost solicitată în luna Decembrie atât de către studenții senatori cât și de asociațiile studențești pentru că ar fi încălcat principiul înscris în Carta Universităţii referitor la libertatea de gândire şi independenţa faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice, dar şi Legea Educaţiei, care interzice prozelitismul religios în unităţile de învăţământ.