Asociațiile studențești din cadrul Universității din Oradea se alătură demersului inițiat de către studenții reprezentanți în Senatul Universității din Oradea și se solidarizează cu aceștia, solicitând demisia imediată a președintelui Senatului Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă.

Printr-o scrisoase deschisă, 15 asociații studențești cer demisia președintelui Curilă și fac un apel public către comunitatea universitară orădeană de a se alătura demersului inițiat de către studenți și de a se delimita de acțiunile domnului profesor.

”Considerăm că prin refuzul constant de a supune la vot propunerile membrilor Senatului universitar s-a încălcat grav principiul libertății academice. Membrii Senatului nu au fost lăsați în mod repetat să își exprime părerea prin vot. Acest lucru este cu atât mai grav cu cât, conform Legii Educației, Senatul universitar garantează libertatea academică.

Membrii Senatului universitar care au solicitat supunerea la vot a propunerilor inițiate și discutate anterior au fost puși în situația de a nu-și putea exercita drepturile conferite de reglementările interne. În acest sens, vă aducem în vedere art. 11 din Regulamentul de organizare și funcționare a Senatului Universității din Oradea coroborat cu art. 17 din Codul de Etică și Deontologie Universitară” se arată în scrisoarea deschisă. Scrisoarea întreagă o puteți citi aici.

Această solicitare a studenților vine după ce, în luna octombrie, 13 asociații dar și studenții senatori l-au reclamat pe Curilă la Comisia de Etică a Universităţii din Oradea pentru că ar fi încălcat principiul înscris în Carta Universităţii referitor la libertatea de gândire şi independenţa faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice, dar şi Legea Educaţiei, care interzice prozelitismul religios în unităţile de învăţământ.

Cele 15 asociații care semnează scrisoarea deschisă sunt ARISE – Asociația Studenților la Relații Internaționale și Studii Europene, AIESEC Oradea – International Association of Students in Economic and Commercial Sciences, AGSM – Asociația Geografică “Simion Mehedinți”, ASEB – Asociatia studentilor și elevilor basarabeni din Oradea, ASEO – Asociația Studenților Economiști din Oradea, ASFO – Asociația Studenților Farmaciști din Oradea, ASI – Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie, ASIO – Asociația Studenților Ingineri din Oradea, ASMO – Asociația Studenților Mediciniști din Oradea, ASPO – Asociația Studenților la Psihologie din Oradea, ASSO – Asociația Studenților Stomatologi din Oradea, ASUO – Asociația Studenților Universității din Oradea, ELSA Oradea – The European Law Students Association, StArtIng – Asociația Studenților Arhitecți și Ingineri din Oradea și USO – Uniunea Studentilor din Oradea.