Peste 200 de pompieri bihoreni la datorie

Pentru siguranța cetățenilor, pe perioada minivacanței ocazionate de Ziua Internațională a Copilului și de sărbătoarea Rusaliilor, peste 200 de pompieri militari bihoreni vor fi la datorie 24 de ore din 24, fiind pregătiți să intervină în orice clipă, pentru salvarea și protecția vieților și bunurilor oamenilor, numărul forțelor și mijloacelor de intervenție fiind suplimentat în cazul producerii unor evenimente de amploare.

 La urgențele medicale vor interveni, la nivel județean, cele 11 echipaje ale SMURD Bihor, din care 10 echipaje de pompieri militari paramedici din cadrul subunităților inspectoratului, cu 10 ambulanțe de tip B2 și două autospeciale pentru transport victime multiple, respectiv echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, cu două ambulanțe de terapie intensivă, din care una cu specific neonatologic și cu autospeciala medicului de urgenţă.

Controale ale Inspecției de Prevenire

În scopul preîntâmpinării situațiilor de urgență pe timpul acestei minivacanțe, când mulți dintre cetățeni se vor deplasa în zone turistice, personalul Inspecţiei de Prevenire a ISU BH a efectuat, în ultimele două săptămâni, controale la unități de turism și zonele de agrement amenajate de ocoalele silvice de stat și private din întreg județul. 

Pe timpul controalelor executate, inspectorii de prevenire au înlăturat cauzele potențial generatoare de situații de urgență și au verificat modul în care sunt respectate normele de apărare împotriva incendiilor, căile de acces și evacuare și dotarea cu mijloace de primă intervenție, organizând totodată, 27 de exerciţii în caz de incendiu și 28 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din cadrul unităților controlate, activități în care au fost angrenați peste 250 de angajați.

Ziua Porților Deschise

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, pompierii bihoreni au pregătit numeroase activități menite a le oferi celor mici, dar și copiilor mai mari, o zi specială.

Astfel, în data de 1 iunie, între orele 10.00 -14.00,  ISU BH va organiza Ziua Porților Deschise la sediile tuturor celor 12 subunități din județ, eveniment în cadrul căruia vor fi desfășurate exerciţii demonstrative specifice, concursuri de refulare a apei la țintă, sesiuni interactive de pregătire în domeniul situațiilor de urgență și alte acțiuni dedicate sărbătoriților zilei.

Recomandările pompierilor pentru o minivacanță în siguranță       

Având în vedere faptul că, în această minivacanță, unii dintre dumneavoastră veți alege să vă petreceți timpul liber în mijlocul naturii, pentru prevenirea unor evenimente nedorite, vă adresăm rugămintea să nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde, să nu aprindeți focul pe timp de vânt, să preparați hrana numai în locurile de popas amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului și să nu părăsiți focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă.

În cazul în care optați să mergeți la scăldat, vă recomandăm să vă scăldați doar în locuri special amenajate pentru înot şi să respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului,  să nu vă aventuraţi în apă când sunteţi seara târziu sau pe timp de noapte și să nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat mult timp la soare.

În nicio situație, nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici. Chiar dacă știu înota, copiii sunt imprevizibili, iar echipamentele pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea copiii se vor scălda doar sub supravegherea atentă și permanentă a unui adult.

Pompierii militari bihoreni vă urează o minivacanță liniștită, iar copiilor, un călduros “La Mulți Ani!”

Sursa: Realitatea de Bihor