În perioada 6 – 20 septembrie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat, alături de reprezentanți ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, ai Centrului Regional Oradea – Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor, în cadrul Campaniei de informare și prevenire „10 pentru siguranță!”.
Acțiunile preventive desfășurate la început de an școlar la nivelul județului Bihor au vizat creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și cadrelor didactice asupra pericolelor existente acasă, pe stradă, la școală și a modului în care se pot proteja.
Peste 3.700 de elevi din 41 de unități de învățământ din județul Bihor au fost implicați de polițiștii bihoreni, alături de partenerii de campanie preventivă, în 62 de activități preventive. La început de an școlar, polițiștii bihoreni au fost prezenți în școli din municipiul Oradea, dar s-au întâlnit și cu elevii și cu cadrele didactice din școlile din localitățile bihorene Ștei, Vașcău, Beiuș, Câmpani, Aleșd, Peștiș, Lunca, Roșia, Husasău de Tinca, Sânmartin, Cordău, Haieu și Oșorhei (anexăm foto).
Printre temele abordate, punctual, de polițiștii bihoreni, în discuțiile cu elevii, părinții și cu cadrele didactice, s-au regăsit educația rutieră, regulile de respectat pe stradă, interacțiunea cu persoanele necunoscute, grupul de prieteni, anturajul, bullying-ul și consecințele acestuia, siguranța în mediul on-line și cyber bullying-ul.
În discuțiile cu copiii, părinții și cu cadrele didactive, polițiștii de prevenire au prezentat și principalele măsuri de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă, atât în colectivități, cât și pe drumul spre casă. A fost abordată și problematica anturajului, părinții beneficiind de recomandări utile, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole.
Totodată, printre temele abordate de polițiști și partenerii de campanie preventivă s-au regăsit și traficul de persoane, consumul de droguri, protecția în caz de incendiu și acordarea primului ajutor în caz de accident.
Comportamentul preventiv în trafic a fost un alt subiect abordat de polițiștii bihoreni în discuțiile cu copiii, care au manifestat un interes deosebit față de sfaturile oferite de polițiști, au pus întrebări și au primit răspunsuri cu privire la modul de a preveni victimizarea.
– An școlar nou cu concursuri și campanii preventive, din nou alături de polițiștii bihoreni.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor vor fi alături de elevi pe parcursul întregului an școlar 2019 – 2020.
Împreună cu copiii, polițiștii de prevenire bihoreni vor continua deja cunoscutele campanii preventive, implementate în școlile bihorene în anii anteriori – „Școala Siguranței Tedi”, adresată copiilor de clasa întâi, menită să prevină victimizarea acestora la școală, pe drumul spre casă și acasă, „Împreună împotriva bullyingului și cyberbullyingului – alege siguranța!”, campanie derulată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor. De asemenea, va continua campania preventivă „Școala fără violență!”, dar și campania „Educație Rutieră, educație pentru viață!”, menită să prevină victimizarea copiilor prin accidente rutiere.
De asemenea, pe parcursul anului școlar 2019 – 2020 polițiștii de prevenire bihoreni vor participa la întâlniri cu părinții și cadrele didactice, în vederea transmiterii de mesaje preventive, dar vor derula și acțiuni preventive punctuale, cu o durată de 10 – 15 minute, pe diverse teme de interes pentru copiii, în zona unităților de învățământ, în intervalelel orare cu cel mai mare flux de elevi și în pauze.
În activitățile preventive care vor fi derulate de polițiștii de prevenire bihoreni va fi utilizat și un filmuleț educativ, realizat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, cu sprijinul echipei de baschet C.S.M. Oradea și al magicienilor Eduard și Bianca, pe tema bullyingului, film care va fi lansat în perioada următoare.
*
RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
10 PENTRU SIGURANȚĂ!
- Violența nu ajută, ai curajul să spui NU!
- Fii un elev educat și spune STOP bullyingului!
- Telefonul mobil este util doar când este folosit corect!
- Sunați la 112 doar în caz de nevoie!
- Situațiile de urgență nu sunt o joacă!
- Pe mâna cui încredințați copilul? Asigurați-vă că însoțitorul nu este chiar infractorul!
- Lumea drogurilor nu este lumea ta!
- Știți ce face copilul în timpul liber? Cunoașteți-i prietenii!
- Drumurile publice nu sunt loc de joacă!
- Renunțați la improvizațiile instalațiilor de gaz și curent!
- Dascălul este profesor și prieten. Fii alături de copii!
STIMAŢI PĂRINŢI,
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:
• Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
• Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
• Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
• Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
• Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
• Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;
• Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
• Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;
• Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
• Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
• Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
• Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
• Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
POLIŢIA BIHOREANĂ RECOMANDĂ TINERILOR:
• Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
• Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
• Nu intraţi în anturaje dubioase!
• Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
• Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
RECOMANDĂRI PENTRU A CIRCULA CORECT ŞI ÎN SIGURANŢĂ
PE DRUMURILE PUBLICE
• Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
• Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
• Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
• În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul;
• Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
• Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.