La 16 septembrie a.c., la ora 19.29, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Salonta au fost sesizați în urma unui apel primit de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor prin S.N.U.A.U. 112 că o persoană necunoscută a sustras 73 de pachete de cafea a câte 500 de grame fiecare și 60 de pachete de cafea a câte 250 de grame fiecare, din incinta unui magazin din Salonta, pe care le-a abandonat în magazin după ce a fost surprins de agentul de pază.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii salontani au identificat cu operativitate persoana bănuită de comiterea faptei ca fiind un bărbat de 27 de ani, din comuna Batăr, județul Bihor.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii salontani îl bănuiesc pe acesta că, la 9 iulie a.c., ar mai fi sustras, din incinta aceluiași magazin, 116 pachete de cafea a câte 500 de grame fiecare și 8 pachete cu detergent, iar la 16 septembrie a.c., ar mai fi sustras din același magazin 13 sticle de băuturi alcoolice de diferite sortimente.

Prejudiciul  total cauzat astfel este de 5.952 de lei, recuperat parțial de polițiștii salontani.

În urma continuării cercetărilor și administrării probatoriului în cauză, polițiștii din Salonta l-au reținut pe bihoreanul de 27 de ani, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Salonta continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.

*

PREVENIREA FURTURILOR DIN SOCIETĂȚI COMERCIALE:

– În magazinele cu autoservire, trebuie amenajat un colț cu rafturi, unde vor fi lăsate bagajele voluminoase ale clienților, care vor fi supravegheate de un angajat!

– Persoanele care hoinăresc prin magazin în mod „dezinteresat” şi urmăresc doar vigilenţa celor care supraveghează trebuie să dea de gândit!

– Atenţie sporită trebuie acordată persoanelor care pot ascunde sub vestimentaţie buzunare special confecţionate pentru a ascunde diverse produse!

– În magazinele unde există raioane de îmbrăcăminte şi cabine de probă, personalul care supraveghează trebuie să manifeste prudenţă maximă şi să nu permită accesul în cabina de probă decât cu un singur sortiment de îmbrăcăminte şi sub strictă supraveghere!

– Raioanele cu articole de mare valoare cum sunt bijuteriile, aparatura electronică etc., trebuie amplasate cât mai departe de ieşirea din magazin, în expoziţii închise sau în spatele tejghelelor!

– Asigurarea unui iluminat corespunzător pe timp de noapte a uşilor de acces în magazin!

– Transportul banilor trebuie făcut în condiţii de maximă securitate, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege!

– Înainte de închiderea magazinului trebuie controlate toate raioanele pentru a nu oferi posibilitatea unui hoţ să rămână înăuntru!

– La magazinele cu program non-stop, servirea pe timpul nopţii se va face printr-un geam special amenajat, nefiind permis sub nici o formă accesul clienţilor în magazin, mai ales atunci când este deservit de un singur vânzător!

– Nu păstraţi sume mari de bani în casele de marcat şi nu oferiţi informaţii referitoare la paza societăţii unor persoane necunoscute!

– Nu de puţine ori autorii unor astfel de fapte au profitat de neglijenţa manifestată de unii gestionari, patroni sau angajaţi în asigurarea securităţii valorilor deţinute, existând cazuri când nu s-a acţionat sistemul de alarmare la plecarea din firmă sau nu au fost asigurate cu pază bunurile societăţii.

– Pe timpul nopţii, magazinele trebuie să fie prevăzute cu sisteme de alarmă, să aibă închizători sigure şi grilaje, conform prevederilor Legii nr. 333/2003.

– Cu cât sistemul de siguranţă va fi mai sofisticat, riscul spargerii va fi diminuat!

– Totodată, trebuie avută în vedere selectarea cu grijă a personalului, ştiut fiind faptul că nu de puţine ori infractorii nu acţionează la întâmplare, ci cu sprijinul şi complicitatea personalului ce deserveşte unitatea!

Dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să preveniţi propria dumneavoastră victimizare!

Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie,

este

112 – APEL DE URGENŢĂ