În cursul nopții de miercuri spre joi, 19 septembrie a.c, pompierii militari bihoreni au acționat pentru stingerea a două incendii generate, cel mai probabil, de cauze specifice perioadelor caracterizate prin temperaturi scăzute: coșuri de fum și mijloace de încălzire.

Între orele 00.20 – 00.40, echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii 1 Mai au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din satul Șumugiu, comuna Hidișelu de Sus.

În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau violent la acoperișul locuinței (tavanul a două din cele trei încăperi fiind prăbușit) și la două anexe, existând pericolul extinderii la întreaga casă și la o altă locuință situată în aceeași curte.

Pompierii militari au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia casei situate în imediata proximitate, reuşind să împiedice dezvoltarea acestuia la una din încăperile locuinţei al cărei acoperiş era afectat de flăcări, precum și la casa din apropiere.

Acţiunea de stingere a fost finalizată în aproximativ 20 de minute, echipajele acționând în continuare la fața locului până la ora 02.45, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un mijloc de încălzire (sobă metalică) lăsat nesupravegheat.

Ca urmare a producerii incendiului au ars acoperișul casei și cele două anexe și s-au distrus bunuri din cele două încăperi al căror plafon s-a prăbușit.

În cursul aceleiași nopți, în jurul orei 03.00, pompierii Detașamentului Marghita au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum defect, la o magazie din cadrul unei gospodării de pe strada Bihorului din Marghita.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând extinderea flăcărilor la locuința situată la o distanță de aproximativ un metru.

Au ars acoperișul construcției auxiliare, pe o suprafață de circa 40 metri pătrați, aproximativ 300 kilograme cărbuni, circa un metru cub material lemnos și materiale textile.

n scopul prevenirii unor situații de urgență provocate de coşurile de fum și mijloacele de încălzire utilizate de populație în contextul înregistrării unor temperaturi scăzute la nivelul județului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice acestei perioade:

 

Coşurile de fum

 

• Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;

•    În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

•    Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

•    La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

•    Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

•    În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

•    Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

•    Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

 

Sobe cu sau fără acumulare de căldură și mijloace de încălzire electrice

 

•    Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

•    Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

•    Aşezaţi o tăvă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

•    Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

•    Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

•    Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

•    Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;

•    Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

•    Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

•    Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

•    Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice).