Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis municipiului Oradea, după mai multe amânări, licenţa de explorare a apei geotermale din zăcământul oraşului. Astfel, administrația liberală din Oradea devine una din primele administraţii locale din România care deţin acest tip de licenţă.
În valoare de 19 milioane euro, proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic de încălzire și preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I – Oradea” prevede şi construirea unei reţele noi de termoficare, cu o lungime de 15 km. Cele 7 puncte termice care deservesc astăzi zona ar urma să fie dezafectate şi înlocuite cu module termice în fiecare scară de bloc, 276 în total.
Conform celui mai optimist scenariu, lucrările ar putea să înceapă în primăvara sau vara acestui an. Proiectul este limitat, geografic, de străzile Constantin Noica, Nufărului şi Bumbacului – Morii iar peste 13.500 de orădeni ar putea beneficia de pe urma lui. Proiectul include patru puţuri, două de extracţie şi două de reinjecţie, din care unul nou, de extracţie, se va fora în strada Meiului, în spatele bisericuţei din strada Nufărului, la o adâncime de 2.900 m.
Al doilea foraj ar fi pe strada Depozitului, în gestionarea Transgex, acolo unde se va amenaja şi staţia geotermală în care va ajunge apa extrasă din cele două foraje. Cele două puţuri de reinjecţie, ar urma să fie pe strada Peneş Curcanul, al Transgex, şi în zona pasajului Ciheiului, lângă Centură.