Primarul Ilie Bolojan a anunțat în conferința de presă de miercuri, 29 mai, că documentația în vederea atestării Municipiului Oradea ca stațiune turistică de interes național a fost depusă la Ministerul Turismului.

În urma depunerii dosarului, o echipă de experți a sosit la Oradea, în urma discuțiilor fiind delimitată o zonă a Municipiului Oradea care să fie declarată stațiune turistică. Ea se compune practic din două zone: zona centrală a Municipiului Oradea, cu monumentele istorice, începând de la Bazilica Romano-Catolică, strada pietonală centrală, cu tot ce înseamnă centrul istoric și mergând până la Universitate, și zona coridorului verde al Crișului Repede, pornind de la Podul Mareșal Prezan, Aquapark-ul Nymphaea, lunca Crișului, Dealul Ciuperca, Parcul Brătianu, traversând zona centrală, până la Ștrandul Ioșia. „Proiectul nostru este ca, în cursul lunii iunie, să obținem acest statut de stațiune turistică de interes național, după care să pregătim câteva proiecte care s-ar încadra în acest concept”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Primarul a dezvăluit că unul dintre aceste proiecte ar urma să fie un spa, care să fie amenajat pe jumătate din actualul amplasament al Ștrandului Ioșia, cu intrare separată, cealaltă parte a ștrandului urmând și ea să fie reabilitată, rămânând cu actualele funcțiuni. Va fi un spa modern, care se va lega cu Sala polivalentă și noua piațetă publică, care va fi realizată în zona respectivă.

Prin obținerea statutului de stațiune turistică de interes național, Municipiul Oradea va avea avantajul de a putea accesa fonduri europene și guvernamentale care altfel nu ar putea fi accesate și, de asemenea, s-ar consolida imaginea de oraș turistic, fiind puse în valoare, alături de patrimoniul arhitectural al orașului, și posibilitățile de tratament balnear pe care le oferă municipiul, a mai spus primarul Ilie Bolojan.