Primarul Ilie Bolojan a susținut miercuri, 29 mai 2019, o conferință de presă cu privire la cele mai importante materiale propuse pentru aprobare în ședința Consiliului Local și care vizează câteva proiecte care vor fi derulate de către municipiul Oradea în perioada care urmează.

Primul proiect prezentat de către Ilie Bolojan se referă la proiectul de hotărâre care aprobă rectificarea bugetului municipiului Oradea pe anul 2019. Conform spuselor primarului, este nevoie de o rectificare a bugetului deoarece acest lucru va permite, printre altele, demararea unor investiții în perioada următoare. De exemplu, se alocă o sumă de 1000 de lei pentru demararea procedurii de licitație pentru reabilitarea unei clădiri pe str. I. Hossu, unde ar urma să se realizeze un cămin de bătrâni în zona Velența. În urma aprobării în ședința de Consiliul Local, această lucrare se va derula în perioada imediat următoare, proiectul tehnic este făcut, urmează în cursul lunii iunie procedura de licitație, cel mai probabil gestionarea căminului se va implementa prin intermediul unui parteneriat public-privat. „Cert este că anul viitor vom avea în această locație o clădire reabilitată în totalitate și funcțională pentru a găzdui un astfel de cămin”, a menționat primarul.

Un alt exemplu privind rectificarea bugetului pe anul 2019 se referă la amenajarea unui parc în zona str. Milcovului – Andersen Nexo. Imediat după pasajul Teodor Neș, pe partea dreaptă este o zonă de case, între acestea și calea ferată acum se amanajează zona, realizându-se un gard de protecție care să împiedice copiii care se vor juca aici să ajungă la calea ferată. De asemenea, în etapa următoare se va amenaja un teren de sport și un spațiu de joacă pentru copii, întreaga lucrare urmând a fi realizată în cursul lunii iunie.

Totodată, se alocă 240 mii de lei pentru cofinanțarea împreună cu Ministrul Sănătății a dotării cu aparatură pentru Spitalul Municipal, urmând ca la rectificarea viitoare a bugetului să fie alocată o sumă de aproximativ 400 mii de lei pentru Spitalul Județean.

Drum colector Calea Sântandreiului-Calea Aradului

Un alt proiect de hotârâre prezentat de către primarul Ilie Bolojan se referă la aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici rezultaţi din studiul de fezabilitate a coridorului de expropriere aferent lucrării de utilitate publică de interes local privind „Drum colector Calea Sântandreiului-Calea Aradului” din municipiul Oradea.

Acesta prevede realizarea unei bretele, un drum colector, Calea Sântandreiului-Calea Aradului și exproprierea necesară pentru finalizarea acestei lucrări.

Așa cum se stie, la ieșirea din Oradea înspre Calea Aradului este o intersecție importantă care se termină în girație cu pasaj,  unde la orele de vârf se așteaptă și se crează îmbuteiaje. Pentru a evita această situație, Primăria Oradea a proiectat 4 bretele pentru viraj dreapta, prima înspre Sântandrei, licitată deja, lucrarea fiind contractată în această perioadă, se realizează proiectul tehnic, urmând ca în iulie să înceapă lucrările, iar lucrarea să fie finalizată până în toamnă.

La breteaua a doua, se vine pe centură dinspre Sântandrei și se virează dreapta spre Arad, această lucrare este estimată la 3 milioane lei și se va executa o bretea cu o lungime de aproape 400 metri, iar durata de execuție este de 4 luni, inclusiv perioada de proiectare.

„Estimez că la sfârșitul verii am putea avea un contract semnat, iar dacă vremea va fi bună, la toamnă ar trebui să finalizăm această lucrare în acest an. Estimarea noastră este că, odată cu realizarea fiecărei bretele, congestia în girația respectivă se va reduce semnificativ, estimăm o reducere de cel puțin 50-60% după ce toate cele patru bretele vor fi realizate. Următoarele două urmează să se realizeze anul viitor”, a declarat Ilie Bolojan.

Un alt material prevede studiul de evaluare arhitecturală și urbanistică în vederea stabilirii înălțimii minime a clădirilor și a identificării acelor clădiri cu potențial de supraetajare, respectiv a acelor clădiri care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit.

Lucrări de reabilitare și lucrări în Parcul Industrial II

Dintre proiectele înaintate Consiliului Local de către Direcția de Patrimoniu, cel prezentat de către primarul Ilie Bolojan se referă la aprobarea indicatorior tehnico-economici în vederea realizării investiției: Relocare canal colector Parc Industrial Oradea II – Faza PT respectiv abrogarea HCL 845/2018 și aprobarea noilor indicatori tehnico economici în vederea realizării investiției: Reabilitare fațade, reparații acoperiș la imobilul situat în strada Republicii nr. 31, Oradea.

În ceea ce privește proieictul relocării canalului colector, Ilie Bolojan a spus că dezvoltarea Parcului Industrial este un proiect important pentru municipalitate, iar în partea din spate a parcului există o problemă tehnică și de funcționalitate unde există un canal care traversează în diagonală acel amplasament. Pentru a soluționa această problemă se propune relocarea canalului colector, relocarea se va face pe o lungime de aproximativ 1 km, în parteneriat cu Agenția Națională de Înbunătățiri Funciare, valoarea proiectului fiind de 4,3 milioane lei.

Materialul cu privire la aprobarea noilor indicatori tehnico-economici în vederea realizării investiției: Reabilitare fațade, reparații acoperiș la imobilul situat în strada Republicii nr. 31, Oradea prevede reabilitarea clădirii aflate vizavi de clădirea Serviciului de Evidență a Populației. Valoarea acestei lucrări este estimată la 812 mii lei fără TVA.  În urma aprobării în Consiliul Local, administrația locală va demara procedura de licitație, după care va începe și reabilitarea clădirii.

Parcări, drumuri colectoare în Oradea

Un alt proiect prezentat de către primar se referă la realizarea celor două parcări care urmează să fie realizate în perioada următoare de către Primăria Oradea. Este vorba despre aprobarea noilor indicatori tehnico-economici la faza SF, în vederea realizării obiectivului de investiții: Construire clădire parcaje multietajate, Oradea, zona str. Academiei – George Barițiu și parcării supraetajate pe str. Brașovului.

„Parcarea de pe str. Academiei – G. Barițiu este o parcare combinată, 340 de locuri de parcare plus spații de birouri, estimarea acestei lucrări este de 18,2 milioane lei plus TVA. Vom demara procedura de licitație în cursul lunii iunie. A doua parcare, cea de pe strada Brașovului, va avea 395 de locuri de parcare estimate, nu are spații de birouri și este estimată la 18,8 milioane lei. Prin urmare, cele două parcări, la care se va mai adăuga în ședința din luna iunie și parcarea dintre strada Aurel Lazăr și Iosiv Vulcan, vor fi demarate în perioada imediat următoare”, a zis Ilie Bolojan.

Un alt material cu efect public prezentat de către primarul Ilie Bolojan este proiectul de hotărâre privind aprobarea coridorului de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes local pentru „Amenajare accese auto și spații de parcare în zona situată între str. Dimitrie Pompeiu, Henri Coandă și Calea Aradului”, respectiv pentru aprobarea declanşării procedurii de expropriere a imobilelor, proprietate privată, constând în teren și construcție, afectate de coridorul acestei lucrări.

Legat de aceasta, primarul a explicat că în această zonă Primăria Oradea are la dispoziție 3 mii de mp, unde administrația locală are intenția să amenajeze spații de parcare. Se propune ca lucrările să înceapă în vară, urmând ca și în această zonă cetățenii să aibă la dispoziție spații de parcare amenajate corăspunzător până la finalul acestui an.

Un alt material important este cel prin care se aprobă coridorul de expropriere a lucrării de utilitate publică de interes local „Drum Colector aferent drumului de centură (str. Ogorului) între str. Liviu Borcea și str. Ciheiului”, respectiv pentru aprobarea declanşării procedurii de expropriere a terenului, proprietate privată, în suprafață totală de 3.457 mp, afectat de coridorul acestei lucrări, precum și pentru reglementarea situației juridice a unor terenuri necesare realizării obiectivului.

Legat de acesta primarul a zis: „Unul dintre proiectele pe care le susținem este cel de a avea o circulație fluentă pe centură, iar cum venim dinspre Cluj în cartierul Nufărul, după ce trecem de pasajul de la Universitatea Emanuel pe partea dreaptă, vine o zonă de curbură până pe str. Ciheiului, aici s-ar realiza această investiție. Este practic un drum colector, paralel cu centura, lucrările de asfaltare vor rezolva asfaltarea și conectarea străzilor Romulus Guga, Traian Goga, Ion Irimescu  și Liviu Borcea pâna la strada Ciheiului, în așa fel încât să avem deci un acces mult mai ușor către străzile din acest cartier, precum și să nu mai permitem ieșirea în centură, unde sunt în permanență probleme”.

Ilie Bolojan a menționat că procedura de licitație este în curs imediat ce se finalizează se vor începe lucrările, probabil în această vară, lucrările urmând să fie finalizate până în toamnă.

Primarul a mai anunțat, totodată, că Primăria Oradea continuă programul de reabilitare termică a blocurilor prin 3 pachete de blocuri.