Luni, 01 aprilie a.c., pompierii militari au acționat pentru stingerea a nouă incendii produse pe raza județului Bihor.

În jurul orei 03.45, pompierii Gărzii Tinca au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta la debaraua unei locuințe din localitatea Olcea.

Forțele de intervenție au stins incendiul în limitele găsite, limitând pagubele la un frigider și o etajeră din lemn.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un aparat electrocasnic (frigider) aflat sub tensiune.

În jurul orei 04.55, echipajele Stației de Pompieri Ștei au fost alertate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la podul unei locuințe de pe strada Miron Pompiliu din Ștei. Evenimentul, generat cel mai probabil de un coș de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa cinci metri pătrați din tavanul din lemn al unei încăperi.

 

Incendii provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate

 

Tot luni, 01 aprilie a.c., pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea au stins trei incendii produse la un teren de pe strada Branului din Oradea, la o pădure de pe raza localității Alparea, unde au ars cinci copaci și aproximativ un hectar de litieră, respectiv la un teren viran din Săcădat, unde flăcările au afectat trei copaci și vegetația uscată pe o suprafață de circa patru hectare.

 

Forțele de intervenție ale Stației de Pompieri Ștei au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o pășune din zona Văii Aleu, comuna Pietroasa, unde au ars ferigă, lăstăriș și mărăciniș, pe o suprafață de circa 2, 7 hectare.

 

În aceeași zi, în jurul orei 14.20, echipajele Secției Beiuș au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un autocamion aflat pe un teren din localitatea Dobrești. La sosirea forțelor de intervenție, flăcările, propagate de la un incendiu de vegetație uscată, se manifestau violent la nivelul întregului autovehicul. Au ars autocamionul și 15 stupi de albine cu rame.

În jurul orei 15.40, pompierii Secției Beiuș au intervenit pentru stingerea unui incendiu care se manifesta pe o suprafață de circa cinci hectare, la un teren de pe raza localității Dobrești, eveniment soldat cu arderea vegetației uscate.

Între orele 14.50-15.40, echipajele aceleiași subunități au localizat și lichidat un incendiu care se manifesta pe o suprafață de circa 0.6 hectare, la litiera unei păduri din Feneriș, comuna Pocola.

Reamintim bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

 

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

 

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.