Ucraina a ajuns astăzi în ziua cu numărul 838 de război. Un fost șef al CIA spune care va fi următoarea țintă a lui Putin dacă va învinge Ucraina. „Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiune dacă Putin reușește în Ucraina. El nu s-ar mulțumi să se oprească la Ucraina. Moldova ar urma în mod clar. După aceea, ar putea fi Lituania sau unul dintre celelalte state baltice“, spune fostul director al CIA.

UPDATE 6:00 – Rușii trimit forțe speciale cecene în regiunea Harkov

Rusia desfășoară trupe cecene la granița ruso-ucraineană din apropierea regiunii Harkov, informează Institutul american pentru studierea războiului (ISW), în ultimul său raport.

În același timp, cercetătorii nu pot spune dacă comandamentul militar rus intenționează să angajeze imediat în luptă aceste forțe redistribuite sau dacă dorește să le folosească pentru a consolida Grupul de Forțe Nord.

Comandantul forțelor speciale cecene „Ahmat”, Apti Alaudinov, a declarat într-un interviu acordat la, sâmbătă, 8 iunie, canalului rus de propagandă RT că autoritățile ruse au decis să redistribuie unitățile „Akhmat” în regiunea Harkov la sfârșitul lunii mai 2024.

UPDATE 4:20 – Liderul cecen Kadîrov spune că trupele ruseşti au capturat un sat ucrainean de la graniţă

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că forţele ruseşti, conduse de o unitate de forţe speciale cu sediul în Cecenia, au preluat controlul asupra unui sat ucrainean de frontieră, relatează Reuters.

Kadîrov, care conduce regiunea sa din Caucazul de Sud ca loialist al Kremlinului din 2007, a declarat că unitatea Akhmat-Chechnya a condus trupele ruseşti în preluarea controlului asupra localităţii ucrainene Rîjivka, în regiunea Sumy, învecinată cu regiunea Kursk din sudul Rusiei.

Pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Kadîrov a precizat că „avansul planificat pe scară largă” a provocat „pierderi semnificative părţii ucrainene, care a fost forţată să se retragă”.

Ministerul rus al Apărării nu a emis niciun comunicat cu privire la această acţiune şi nu a existat niciun comentariu din partea autorităţilor militare ucrainene.

UPDATE 3:20 – Care va fi următoarea țintă a lui Putin dacă va învinge Ucraina. Dezvăluirile unui Un fost șef al CIA

Amenințările lui Vladimir Putin de a invada țările baltice și de a declanșa un nou război în Europa trebuie luate în serios, a avertizat un general în rezervă american care a condus și Agenția de Informații a SUA.Generalul David Petraeus, care a servit aproape patru decenii în armata americană, a declarat că dictatorul rus „nu se va mulțumi cu Ucraina”, relatează Ziare.com.

Petraeus, care a comandat Forțele Aliate în Irak, a declarat că aliații Ucrainei din Occident trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la câștigarea războiului împotriva lui Putin.Experții au avertizat în repetate rânduri că tiranul rus a pus ochii pe mai multe ținte, într-un vis nebunesc de a-și recâștiga imperiul pierdut.Iar săptămâna aceasta, Putin, care agită sabia, a avertizat că va trimite aliaților săi rachete cu rază lungă de acțiune ca răspuns la faptul că Occidentul va trimite arme Ucrainei.

Vorbind pentru The Sun, Petraeus a declarat că Putin a fost „foarte clar” în legătură cu aducerea unui nou război în Europa.Lumea „ar trebui să îl asculte” pe Putin, deoarece acesta „ne spune ce crede”, a avertizat fostul șef al CIA.

„Războiul din Ucraina s-ar putea extinde în regiune dacă Putin reușește în Ucraina. El nu s-ar mulțumi să se oprească la Ucraina. Moldova ar urma în mod clar.AdsDupă aceea, ar putea fi Lituania sau unul dintre celelalte state baltice“, spune fostul director al CIA.