Administrația Națională de Meteorologie a emis noi atenționări cod galben de caniculă și furtuni cu grindină.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10

Fenomene vizate: temperaturi ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului și hărții

 
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10

Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: conform textului și hărții

 
În intervalul menționat, în sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Imagine

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 10 – 10 iunie, ora 23

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică

Zone afectate: conform textului și hărții

 

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 10 iunie, ora 15 – 10 iunie, ora 23

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

 
În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea de nord a Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Imagine