Lucrările de restaurare și conservare la Muzeul Francmasoneriei au fost finalizate, imobilul fiind pregătit acum pentru amenajarea ca muzeu în vederea introducerii în circuitul turistic.

Situată pe strada Calea Armatei Romane nr. 14, clădirea de patrimoniu care va adăposti Muzeul Francmasoneriei este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură din Oradea. A fost construită în anii 1901-1902, constituind o creație reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) și o capodoperă a orașului prin modernitatea ei excepțională, cu o arhitectură eclectică și secession.

Muzeul Francmasoneriei se va deschide în această vară

Deschiderea Muzeului Francmasoneriei va avea loc cel mai probabil în luna iulie a acestui an.

Partenerii Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural în amenajarea Muzeului Francmasoneriei sunt: Marea Lojă Națională din România, Arhivele Naţionale din România, Muzeul Național Brukenthal.

Organizarea muzeului va respecta structura lojii masonice inițiale

Astfel, la intrarea în muzeu se va amenaja o zonă de recepție, în dreapta va fi „Sala Templului” – o sală de expoziție care va fi amenajată ca un templu masonic, cu sprijinul Marii Loji Naționale din România, cea care va ajuta la amenajarea muzeală prin donația unor exponate masonice, iar în stânga va fi „Sala pașilor pierduți” amenajată ca un hol de trecere spre Templu. Separat se va putea vizita „Cabinetul de reflexie”, lângă care va fi amenajat „Biroul Maestrului Lojii”, cele două săli fiind situate la mijlocul clădirii muzeului.

Planul de amenajare a expoziției permanente aferente sălilor din spațiul numit Muzeul Francmasoneriei cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora și a activităților ce se desfășurau aici, inclusiv prezentarea obiectelor și mobilierului specific, cât și prezentarea unui concept expozițional într-o manieră inedită, prin amplasarea și dotarea cu echipamente IT.

În amenajarea spațiilor muzeale ale clădirii monument istoric se are în vedere ca expoziția să prezinte în cel mai mic detaliu funcțiunea încăperilor conform denumirii specifice francmasoneriei și, în egală măsură, să fie adaptată exigenţelor tuturor categoriilor de vizitatori.

Lucrările de restaurare, efectuate din fonduri europene

Lucrările de restaurare au fost realizate de  Euras S.R.L și au fost executate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară:  5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. Valoarea lucrărilor a fost de 5.948.978,73 lei (+TVA).

Sursa: Realitatea de Bihor