În data de 30 iulie a.c., în jurul orei 03.20, forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au fost solicitate să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o societate comercială situată într-o zonă industrială ( pe strada Matei Corvin) din municipiul Oradea, al cărei obiect de activitate îl constituie fabricarea mobilei.
La fața locului s-au deplasat cu operativitate cinci echipaje din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, care au intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD de tip B2.
Sosiți la locul intervenției, pompierii militari au constatat că incendiul se manifesta violent pe o suprafață de circa 750 de metri pătrați în interiorul unei hale de aproximativ 1500 de metri pătrați, în care erau depozitate cantități importante de lemn masiv, rumeguș și utilaje pentru prelucrarea lemnului, existând pericolul propagării acestuia la o hală învecinată și un uscător (o hală construită pe structură ușoară) .
Având în vedere amploarea incendiului, cantitățile mari de materiale combustibile și posibilitățile de extindere a flăcărilor la halele învecinate, s-a dispus suplimentarea forțelor, astfel că, la fața locului au fost mobilizate alte trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autoscară pentru lucru la înălțime din cadrul Detasamentului 1de Pompieri Oradea și Stației de Pompieri Săcueni.
Alimentarea cu apă a autospecialelor s-a realizat în sistem navetă de la obiectivele aflate în imediata apropiere, neexistând surse de alimentare în incinta societății comerciale afectate de incendiu.
Cei peste 40 de pompieri militari, coordonați în teren de inspectorul șef, colonel Caba Sorin Mihai, au acționat cu șapte autospeciale de lucru cu apă și spumă și două autoscări pentru stingerea focarelor de incendiu și protecția halelor învecinate, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga hală și la construcțiile învecinate și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă.
În jurul orei 04:00, incendiul a fost localizat, echipajele de pompieri reușind să stingă incendiul în limitele găsite, în aproximativ o oră și 20 de minute de la primirea apelului prin Sistemul Unic de Urgență 112.
Pompierii militari paramedici au acordat primul ajutor calificat paznicului
obiectivului, care a suferit arsuri la nivelul membrelor superioare, acesta fiind transportat ulterior la spital de către echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.
În urma cercetărilor efectuate la fața locului, au fost stabilite elementele cauzei probabile de producere a incendiului, împrejurarea determinantă fiind de natură electrică, respectiv un cablu (conductor) electric defect.
Pagubele materiale au constat în utilaje de prelucrare a lemnului și material lemnos.