Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural în parteneriat cu Parohia Unitariană Oradea-Biharia vă invită în data de 9 martie 2019, ora 13.30, la vernisajul expoziţiei cultului unitarian. Expoziţia organizată în corpul B al Palatului Princiar, etaj II, ilustrează fragmente din istoria Bisericii Unitariene Maghiare şi a Parohiei Unitariene din Oradea şi Biharia, portrete ale personalităţilor de confesiune unitariană.

Biserica Unitariană Maghiară este parte a bisericii universale creștine, este o comunitate bazată pe iubirea aproapelui urmând calea lui Hristos și dorința de a ajunge în împărăția Domnului.

Cultul unitarian s-a constituit în perioada reformei protestante, și proclamă unitatea ființei Domnului, îndeamnă la urmarea exemplului și învățămintelor lui Hristos, la respectarea lumii create, a vieții și a familiei, la recunoașterea bunătății originare ale omului, la responsabilizarea individului și mântuirea lui pe baza caracterului propriu, proclamă viața veșnică, importanța credinței, importanța rațiunii și a conștiinței. Proclamă și libertatea conștiinței și a libertății confesionale, dreptatea socială.
Domeniile misiunii bisericii: viața credincioasă, ajutorarea interumană, educația, cultura și asumarea responsabilității sociale.

Denumirea de unitarian provine din expresia latinească unus [est Deus] = unicul [Domn] și continuitatea ei istorică poate fi regăsită, mai mult sau mai puțin, pe parcursul istoriei de două mii de ani a creștinătății.

Fondatorul și primul episcop al Bisericii Unitariene a fost Dávid Ferenc.

Sigla Bisericii Unitariene Maghiare arată un șarpe care își mușcă coada într-un cerc în jurul unui porumbel ce stă pe o stâncă. Această siglă a fost concepută în baza versetului biblic: „fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii.” (Matei 10,16b)

În cadrul vernisajului vor vorbi despre biserica unitariană din Oradea invitaţii din partea parohiei: dl. episcop Bálint Benczédi Ferenc, dl. protopop Dimény József şi secretarul episcopal Rácz Norbert Zsolt.

Prezentarea expoziţiei va fi însoţită de un program artistic susţinut de d-na Brugós Anikó, d-na Kiss Törék Ildikó şi d-na Szilágyi Ágnes.