Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca – program pilot de educație formală inițiat de Fundația People to People în mijlocul comunității de romi din Tinca a marcat Ziua Dezrobirii Romilor în spațiul românesc prin vizionarea proiecției filmului documentar „Scalavia Romilor – Lungul drum către libertate”.

Filmul a fost lansat în 2016 de către Centrul Național de Cultură a Romilor și pune accentul pe momentul dezrobirii romilor – februarie 1856 și pe starea de vulnerabilitate la care au fost expuși robii odată cu eliberarea lor.

Data de 20 februarie a fost declarată oficial –  Ziua Dezrobirii Romilor din România – prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

Filmul a fost prezentat la toate clasele primare și părinților invitați în școala noastră. Elevii și părinții au asistat astfel la o lecție de istorie privind cultura, tradițiile și parcursul comunității romilor în spatial românesc. Părinții au avut ocazia de a dezbate într-un mod interactiv despre sclavia romilor și efectele ei de-a lungul anilor în comunitățile de romi. Astfel a fost marcată însemnătatea istoriei și culturii rome în contextul contribuției aduse de romi la dezvoltarea statului roman.