Teatrul Regina Maria va găzdui în 1 aprilie, de la ora 19, un concert extraordinar al violoniștilor Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail. Evenimentul are loc în cadrul turneului național „Duelul viorilor”, ajuns la ediția a IX-a.

Cei doi violoniști vor cânta pe instrumente celebre: Liviu Prunaru pe o vioară Stradivarius din 1694, numită „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru pe o vioară Guarnieri din 1731, denumită „Catedrala”, care i-a aparținut lui George Enescu.

Seria de concerte „Duelul viorilor”, organizată de Radio România Cultural, a început în 2011 și s-a derulat de-a lungul anilor în mai multe orașe din România, între care București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, dar și la Londra sau New York. Evenimentul este gândit ca o „confruntare” muzicală, în care publicul are ocazia să compare două instrumente excepționale, precum și să admire nivelul interpretativ de înaltă ținută artistică a celor trei artiști, muzicieni renumiți ai României, cu prestigioase cariere internaționale.

Liviu Prunaru este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume – Royal Concertgebouw Amsterdam. A câștigat numeroase premii la concursuri muzicale din Coreea, Italia, Elveția, SUA, Belgia. A studiat la Craiova, unde în prezent este și solist concertist la Filarmonica „Oltenia”, susține frecvent recitaluri cu marile orchestre ale lumii, precum Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Juilliard Symphony si Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea.

Gabriel Croitoru este membru al faimosului Cvartet Transilvan de la Cluj. A susținut peste 1000 de concerte în toate colțurile lumii, cu London Royal Philharmonic, Gewandhaus Orchester Leipzig, Orchestra de cameră Regina Sofia, Festival String of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes. A obținut premii la concursuri de vioară în Polonia, Spania, Elveția, Italia.

Pianistul Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor din România și a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, în cadrul „Romanian Piano Trio”, alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma. Este protagonistul proiectului național „Pianul călător”. În afara scenelor din România, în ultimii ani muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, München, Paris, Lisabona, Londra, în Danemarca, Germania, Ungaria, Spania, Bulgaria sau Republica Moldova, precum și în Argentina, Chile, Statele Unite, China sau Japonia.

„Duelul viorilor” ajunge în premieră la Oradea în 1 aprilie, la Teatrul Regina Maria.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 şi sâmbăta între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.