Marți, 31 iulie 2018, în orașul Debrecen, a avut loc o conferință de presă privind organizarea Festivalului „Carnavalul Florilor”. La conferință au participat Florin Birta, viceprimarul Oradiei, Széles Diána, viceprimarul orașului Debrecen, Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Bulcsu László, vicepreședintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar și Mados Attila, primarul localității Diosig, transmite Primăria Oradea.

„Carnavalul are puterea de a crea comunități. Noi credem profund în forța dragostei și a coeziunii și credem că acest carnaval este o excelentă oportunitate și pentru a ne putea prezenta. Carele noastre au străbătut numeroase locuri de la Gyula până la  Cegléd, iar de trei ani încoace, în ziua de 15 august, mergem chiar și la Esztergom. Azi vă putem anunța că acesta va fi al treisprezecelea an în care carele noastre vor merge la Oradea. Credem că într-adevăr cultura poate uni oamenii”, a spus Széles Diána, viceprimarul orașului Debrecen, în deschiderea conferinței.

Doamna viceprimar a anunțat că în acest an carnavalul va ajunge și pe Valea Ierului în data de 22 august, iar în data de 16 septembrie carul comun Debrecen-Esztergom va merge chiar până la Királyhelmec, Slovacia, se arată în continuare în comunicatul Primăriei Oradea.

„Mă simt onorat să particip la această conferință de presă. Ca și orașe înfrățite colaborăm pe partea de proiecte de infrastructură, proiecte de turism și mă bucur că putem colabora și pe partea de cultură și bineînțeles în multe alte domenii în care vom colabora de acum înainte. Unul dintre evenimentele de tradiție din cele două orașe este Carnavalul Florilor, și așa cum spunea și doamna viceprimar, anul acesta  cinci care alegorice vor fi prezente la Oradea. Pe lângă carul comun al celor două primării, care va reprezenta cultura, respectiv Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen, anul acesta vom avea și un car comun al celor două consilii județene și mă bucur foarte mult pentru acest lucru. Devizul este acela că atât pe noi cât și pe cei din Debrecen cultura ne unește. Vom fi prezenți aici și vă așteptăm și la Oradea pentru a vedea carele alegorice”, a spus Florin Birta, viceprimarul Oradiei.

Cu această ocazie participanții la conferință au făcut și o vizită la atelierele de lucru, unde carele sunt deja în pregătire pentru marea defilare.

Carnavalul Florilor din Debrecen, unul dintre cele mai renumite festivaluri din Europa Centrală, va avea loc în perioada 14 – 21 august, așteptând marele public cu mai mult de 50 de programe în decursul a celor opt zile.

În data de 21 august carele alegorice pline de culoare vor vizita în mod tradițional orașul înfrățit Oradea, după care, în 22 august vor ajunge și pe Valea Ierului, respectiv în localitatea Diosig.

În acest an vor fi prezente cinci care alegorice la Oradea, respectiv în Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen, carul comun a celor două consilii județene, care va simboliza tradițiile oenologice ale regiunii, carul realizat de Aquatikum Debrecen și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.