În medie, petrecem o treime din zi în pat, în așternuturi. Cât de des se schimbă, însă, lenjeria de pat?

Ar trebui să îți propui să speli așternuturile săptămânal pentru a controla alergiile și problemele de piele.

Iată în ce condiții trebuie să speli lenjeria de pat mai des: dacă ai alergii sau astm și ești sensibil la praf, dacă ai o infecție sau o leziune care intră în contact cu așternuturile sau cu pernele tale, dacă partenerul tău are o boală contagioasă, dacă transpiri excesiv, dacă animalul tău domestic doarme în pat, dacă mănânci în pat, dacă mergi la culcare fără să faci duș, dacă dormi dezbrăcat.

Ce se întâmplă dacă nu speli așternuturile
Dacă nu îți speli regulat cearșafurile, te expui la fungi, bacterii și polen, precum și la reziduuri de animale care se găsesc de obicei pe cearșafuri și alte lenjerii de pat. 

Alte particule care se pot găsi pe cearșafuri includ: secreții corporale, transpirație și celule de piele. Nu te vei îmbolnăvi grav, dar în teorie sunt șanse să se întâmple.

Piciorul atletului (tinea pedis) și alți fungi pot fi transferați din materiale. 

Curățarea neregulată a cearșafurilor și a huselor de pernă permite lichidelor să intre în pernă și saltele și sunt mult mai dificil de curățat decât să le bagi în mașina de spălat. 

În plus, așternuturile murdare pot declanșa eczema la persoanele care suferă de această afecțiune sau pot cauza dermatită de contact. Persoanele cu astm și alergii pot să își declanșeze sau să își agraveze simptomele dormind pe așternuturi murdare. Foarte multe persoane sunt alergice și chiar dacă nu faci parte din categorie, poți experimenta un nas înfundat și strănut după ce dormi în așternuturi murdare. 

Cel mai grav este că, potrivit unui studiu, poți transmite și contacta infecții prin așternuturi murdare.