În luna mai, personalul Inspecției de Prevenire și al Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPIRC) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor a desfășurat acțiuni de control, instruiri, exerciții și activități de informare și educație preventivă la peste 40 de unități școlare din 22 de localități.

De la începutul acestei luni, până în prezent, pompierii militari au desfășurat 48 de acțiuni de control la grădinițe, școli primare, școli gimnaziale și licee din localitățile: Aușeu, Luncșoara, Groși, Bratca, Damiș, Ponoară, Valea Crișului, Beznea, Coșdeni, Câmpani de Pomezeu, Sitani, Vălani de Pomezeu, Aleșd, Pădurea Neagră, Peștiș, Șinteu, Oradea, Valea lui Mihai, Curtuișeni, Vășad și Șimian.

În urma verificărilor executate, care au vizat înlăturarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor și aplicarea legalității în domeniul situațiilor de urgență, au fost depistate 187 de nereguli, din care 30 au fost remediate pe timpul controalelor. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 145 de sancțiuni contravenționale, din care 135 de avertismente și 10 amenzi în valoare de 7500 lei.

Principalele nereguli au constat în: neasigurarea limitării propagării incendiului în interiorul construcției și la vecinătăți, instalații electrice defecte sau exploatate necorespunzător, lipsa autorizației de securitate la incendiu, nefuncționarea iluminatului pentru evacuarea din clădire, deficiențe de ordin organizatoric etc..

Peste 560 de elevi și profesori au participat la exerciții de evacuare și intervenție, instruiri și activități de informare și educație preventivă

Cu ocazia celor 48 de controale, pompierii din cadrul Inspecției de Prevenire și Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPIRC) au organizat și desfășurat 29 de instruiri la care au participat 347 de cadre didactice și personal auxiliar din cadrul unităților de învățământ și 23 de exerciții de evacuare și intervenție, în care au fost implicate 562 de persoane (preșcolari, elevi și cadre didactice).

De asemenea, personalul SPIRC a derulat în perioada menționată, activități instructiv-educative în domeniul situațiilor de urgență, tematica acestora vizând pregătirea preșcolarilor și elevilor cu privire la modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență generate de riscurile existente la nivelul județului.

Activitățile au fost organizate şi desfășurate sub formă de prezentări, jocuri tematice și lecții deschise, în cadrul sesiunilor de pregătire fiind abordate cu precădere, în această perioadă, măsurile și regulile de comportare în caz de incendiu, de inundații și la descoperirea de muniții rămase neexplodate.

De asemenea, au fost abordate teme aferente Campaniilor de informare și educație preventivă a populației RISC.“Siguranța NU e un joc de noroc!”, R.I.S.C. “Mai bine previi, decât să nu fii!”, “F.O.C – Flăcările Omoară Copii”,  „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!“ și “Nu tremur la Cutremur”, pompierii militari antrenându-i pe elevi în discuții şi activități cu caracter educativ, stimulându-i astfel să concluzioneze ei înșiși asupra pericolelor la care s-ar expune prin nerespectarea regulilor preventive specifice diferitelor situații de urgență, analizate  într-o manieră adaptată fiecărei categorii de vârstă.

Pompierii militari bihoreni vor continua şi în perioada următoare, acțiunile de control la unitățile de învățământ din județ și activitățile de informare și pregătire în domeniul situațiilor de urgență a preșcolarilor, elevilor și personalului didactic.

Sursa: Realitatea de Bihor