Ideea unor trasee de alergare permanente în Pădurea Craiului a gravitat în jurulul pasionaților de ceva vreme. Acum ne putem bucura în județul Bihor, de prima de rețea de trasee de trail running din România.
Istvan Szokolszky, fondatorul clubului ACS Xterra Sport Bihor împreună cu echipa au identificat, documentat și au marcat traseele de alergare montană din Pădurea Craiului.
Acesta a declarat că ”acum 4-5 ani când am început să mă antrenez pentru alergările montane, am redescoperit Pădurea Craiului, mai precis zona carstica din Șuncuiuș și Vadu Crișului. Am visat la niște trasee de alergare montane, marcate în permanență, cu descriere pe înțelesul tuturor, hartă expusă, track gps, poze și alte materiale care vin în ajutorul nostru.”
Astfel, în cadrul proiectului “Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești“, implementat de către Centrul pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) în colaborare cu clubul sportiv clubului ACS Xterra Sport Bihor s-au realizat și aceste 5 trasee, cu marcaje permanente în limbile română, maghiară şi engleză.
În cadrul aceluiaşi proiect au fost tipărite hărţi ale celor cinci rute, o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora. Proiectul este finanţat prin intermediul programului “Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România“, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
Trei din ele sunt în zona Șuncuiuș – Vadu Crișului – Pojorâta iar două dintre ele în zona Lazuri de Roșia – Damiș – Poniță.
La finalul proiectului, Istvan Szokolszky declară că ”Sunt și trasee scurte și variate, treceri prin pârâu, prin chei, sunt trasee dificile cu urcări și coborări tehnice, sunt trasee prin poieni deschise și prin păduri de molid și de fag. Am făcut și traseu scurt de 10 km și traseu lung de ultramaraton, dar majoritatea dintre ele sunt la 16 – 24 km cu un timp de parcurgere între 2 si 4 ore, depinde cât de pregatit este alergatorul. La traseele din Roșia nici în weekend nu prea veți întâlni pe nimeni pe traseu, este o zona foarte liniștită. Recomand celor care doresc sa alerge și să fie mai retrași. Toți alergătorii își găsesc unul preferat, sunt sigur.”