Începând cu anul 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului Oradea, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa dr. Aurel Lazăr, se semnează Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 și 12 octombrie 1944 – ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.

Pentru a marca acest moment, orașul s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, zona centrală fiind împânzită cu drapele tricolore. Faţada Primăriei a fost împodobită cu steagul municipiului Oradea, precum şi cu două bannere cu chipurile primarilor orădeni Aurel Lazăr şi Rimler Károly, care au avut contribuţii importante în dezvoltarea oraşului. Pe fațada Palatului Episcopal s-a montat un banner care înfățișează alte două personalități istorice importante, care au avut un rol major în realizarea unirii: patriarhul Miron Cristea și cardinalul Iuliu Hossu. Palatul Vulturul Negru a fost împodobit cu portretele Regelui Ferdinand Întregitorul şi ale Reginei Maria.

Cu ocazia Zilei Municipiului Oradea, care se desfășoară în acest an sub semnul Centenarului Marii Uniri, şedinţa festivă a Consiliului Local a avut loc vineri, 12 octombrie, în Casa Memorială Aurel Lazăr.

La eveniment au participat consilierii locali, conducerea Primăriei reprezentată de primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Florin Birta și Mircea Mălan, prefectul județului Bihor Ioan Mihaiu, ministrul Culturii George Ivașcu, episcopul ortodox Sofronie Drincec, precum şi numeroşi invitaţi.

După intonarea Imnului Național, ședinţa festivă a Consiliului Local a fost deschisă de secretarul municipiului Oradea, Ionel Vila, după care episcopul orthodox Sofronie Drincec a rostit o rugăciune de mulțumire.

Manifestările au continuat cu festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia lui Aurel Lazăr de către Ministerul Culturii, Prefectura Județului Bihor, Primăria Oradea, reprezentanții instituțiilor locale, a partidelor politice și a unităților de învățământ.

În aplauzele mulțimii, elevii Liceului Spiru Haret din Chișinău, îmbrăcați în costume tradiționale autentice, au depus o coroană de flori la statuia lui Aurel Lazăr. Aceștia au fost însoțiți de directorul liceului, Victor Ambroci.

Ceremonia oficială a continuat apoi în Piața Unirii. După un tedeum oficiat de preotul militar al Garnizoanei Oradea și intonarea imnului național de cunoscutul cântăreț de muzică populară Nicolae Furdui Iancu, primarul Ilie Bolojan și ministrul Culturii George Ivașcu au rostit alocuțiuni despre semnificația evenimentului.

Primarul Ilie Bolojan a mulțumit tuturor celor prezenți la această sărbătoare, după care a vorbit despre semnificația pentru orădeni a celor două evenimente: 12 octombrie 1918 și 12 octombrie 1944, dar și despre modul în care generația actuală poate contribui la marcarea evenimentelor istorice. „Cred că trebuie să ne gândim în aceste momente istorice cu recunoștință și cu respect la cei care au luat decizii și care au condus comunitatea românească din Transilvania, care au condus guvernele României din această perioadă, pentru că imediat în luna noiembrie am preluat capitala și am declarat război Germaniei și Austro-Ungariei, iar trupele române au intrat treptat, treptat până aproape de Alba Iulia la data de 1 decembrie 1918. Am încercat să punem pe fațadele acestor clădiri din centrul orasului, imagini cu aceste personalități ale istoriei, în semn de respect pentru cei care au bătut un cui pentru România Mare. Dragii mei, la 100 de ani, eu cred că se cuvine să fim mândri că suntem români și să demonstrăm fiecare prin ceea ce facem astăzi că țara noastră poate avea un viitor luminos. Dumnezeu să aibă în pază România! La mulți ani, Oradea!”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Ministrul Culturii, George Ivașcu, s-a adresat celor prezenți astfel: „Suntem aici ca să spunem înaintașilor noștri că nu am uitat, că nu ne-am pierdut și că n-am rătăcit calea. Oricât de dezbinată este societatea de astăzi, nimeni nu poate pune sub semnul întrebării Marea Unire și România Mare. Iată, 100 de ani mai târziu ne regăsim împreună, noi, nepoții lor, privind spre viitor dintr-o străveche cetate. Clădirile și monumentele nu depun mărturie doar despre gloria trecutului, ci și despre spiritul d-voastră gospodăresc. Dacă v-ați putea vedea orașul, o clipă, cu ochii unui călător proaspăt sosit, cred că l-ați iubi și mai mult. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, România!”

Au fost apoi depuse coroane, jerbe și buchete de flori la statuia lui Mihai Viteazul, după care a urmat realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detașamentului de onoare și prezentarea onorului.

Parada militară a fost una specială, fiind realizată cu personalul și tehnica din dotare din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane, aprobate de către Ministrul Apărării Naționale.

După încheierea paradei militare, toți cei prezenți s-au putut bucura de un frumos joc de artificii cu culori din praf colorat.

Apoi, în Piața Unirii a început un concert folcloric extraordinar, cu intrare liberă, cu artiști consacrați precum Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Ionuț Fulea. Alături de ei, dansatorii și interpreții Ansamblului Profesionist Crișana.