Pompierii militari bihoreni au sărbătorit Ziua Mondială a Apei împreună cu reprezentanții tinerei generații, cărora le-au prezentat, atât sub forma unei incursiuni în istoria pompierilor din județ, cât și sub formă de ateliere specifice, rolul vital al acestei resurse din perspectivă profesională.

Pentru a marca ziua dedicată acestui element indispensabil vieții și indisolubil legat de profesia de pompier, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” a deschis ușile Sălii de Tradiții a Pompierilor Bihoreni, oferind vizitatorilor o incursiune în istoria acestei arme, al cărei aliat principal îl reprezintă apa.

De asemenea, în același scop, echipajele Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au organizat ateliere de prezentare a tehnicii de luptă și de refulare a apei la țintă, precum și ateliere de prim ajutor și de informare preventivă.

În ziua dedicată Apei, peste o sută de vizitatori ai Muzeului sau Sălii de Tradiții a Pompierilor Bihoreni, printre care 80 de elevi ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” și partenerii lor din Grecia în cadrul proiectului „Climate Change –Be Prepared!”, au explorat universul pompierilor militari, gazdele subliniind importanța acestei resurse și explicându-le modul și situațiile în care pompierii au utilizat-o de-a lungul timpului pentru salvarea oamenilor și bunurilor.

Vizitatorilor le-au fost prezentate atât cele 122 de exponatele găzduite în muzeu, printre care, goarne P.S.I., brâuri P.S.I.,
căști de pompier, costume de protecție (azbest, antichimic etc.), obiecte și accesorii din secolele trecute, cât și tehnica de luptă, accesoriile și echipamentele utilizate în prezent de echipajele de pompieri. Totodată, în cadrul atelierelor specifice organizate, elevii au fost familiarizați cu măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, cu modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unor evenimente nedorite care periclitează viața și bunurile oamenilor, precum și cu modalitatea de acordare a primului ajutor în diferite situații.

Dat fiind faptul că istoria pompierilor bihoreni este parte integrantă din istoria bihorenilor, Sala de tradiții amenajată la sediul Detașamentului 2 de Pompieri va fi deschisă pentru locuitorii județului, și nu numai, în prima zi de vineri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 -13.00.