În intervalul 17- 18 noiembrie, pompierii militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au desfășurat 53 de misiuni, din care 12 intervenții pentru stingerea incendiilor, o operațiune de asanare a muniției rămase neexplodate și 40 de intervenții la cazuri medicale și accidente rutiere.
27 de misiuni desfășurate în cursul zilei de sâmbătă
Sâmbătă, 17 noiembrie a.c., pompierii militari bihoreni au stins nouă incendii, au desfășurat o misiune de asanare de muniție și au intervenit la 14 cazuri medicale și trei accidente rutiere.
În jurul orei 01.45, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit în localitatea Botean, comuna Ineu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă din cadrul unei gospodării. Ca urmare a producerii evenimentului, provocat cel mai probabil, de efectul termic al curentului electric generat de un cablu electric neizolat corespunzător, au ars trei aparate electrice, o canapea, o fereastră, o ușă și material lemnos.
În jurul orei 15.50, pompierii Detașamentului 2 Oradea au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la subsolul unui bloc de locuințe situat pe strada Iza din municipiul Oradea. Evenimentul nu s-a soldat cu pagube materiale, arzând doar deșeuri textile şi de hârtie.
În aceeași zi, un apel pe numărul unic 112 solicita intervenţia pompierilor militari în localitatea Cordău, pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, găsită de un cetăţean în timpul efectuării săpăturilor pentru fundația gardului.
Specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” au identificat un proiectil de calibru 76 milimetri, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care l-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă.
În jurul orei 13.00, echipajele de pompieri ale Stației Aleșd au intervenit în localitatea Cuieșd, comuna Brusturi, unde au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la o baracă din lemn.
Evenimentul, generat, cel mai probabil, de scântei provenite de la un dispozitiv electric de sudură, s-a soldat cu arderea acoperișului barăcii pe o suprafață de circa 50 de metri pătrați, a unui storcător de struguri și a unei cantități de aproximativ o tonă de știuleți.
În aceeași zi, forțele de intervenție ale aceleiași subunități au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la coșul de fum al unui bloc de locuințe situat pe strada Ciocârliei din Aleșd, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la acoperișul imobilului. Nu s-au înregistrat daune materiale.Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o coșul de fum necurățat de funingine.
Tot sâmbătă, 17 noiembrie, echipajele de pompieri ale Gărzii 1 Mai și ale Detașamentului Salonta au stins cinci incendii de vegetație uscată produse la terenuri virane din localitățile Rontău, Sânnicolau Român, Salonta și Mădăras, suprafața totală afectată de flăcări fiind de circa patru hectare
26 de intervenții în cursul zilei de duminică
Duminică, 18 noiembrie a.c., echipajele de stingere ale Inspectoratului pentru pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor au intervenit la trei incendii, iar echipajele SMURD au intervenit la 20 de cazuri medicale și trei accidente rutiere.
În jurul orei 07.45, în urma unui apel primit prin Sistemul Unic 112, forțele de intervenție ale Secției de Pompieri Beiuș au fost alertate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată în satul Talpe, comuna Drăgănești.
În momentul sosirii echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent în interiorul șurii și la acoperișul a trei anexe (magazie, grajd și șură), construite în continuarea casei, existând pericolul propagării flăcărilor atât la locuință, cât și la o construcție auxiliară din cadrul gospodăriei învecinate.
Timp de 2 ore și 40 de minute, cei 17 pompieri militari mobilizați la fața locului au acționat cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului și protecția clădirilor lipite de construcțiile afectate de incendiu, reușind să împiedice extinderea flăcărilor și salvând astfel, bunuri de o valoare semnificativă. După lichidarea incendiului, echipajele au acționat pentru căutarea eventualelor focare ascunse și pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, operațiunea fiind finalizată în jurul orei 13.00.
Ca urmare a producerii evenimentului, au ars acoperișul comun al celor trei construcții și circa 20 de tone de plante furajere depozitate în șură.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit provocat de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.
În jurul orei 17.05, pompierii Detașamentului Marghita au intervenit în Satu Barbă, unde au localizat și lichidat un incendiu izbucnit la un autoturism, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit.
Forțele de intervenție au limitat pagubele la instalaţia electrică din compartimentul motor.
În aceeași zi, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au stins un incendiu produs la un teren viran din localitatea Cheriu, eveniment soldat cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de circa 15 hectare.
În cursul nopții de duminică spre luni, 19 noiembrie a.c., între orele 01.15 -02.05, pompierii Secției Beiuș au acționat pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la acoperișul unei construcții auxiliare (ce adăpostea centrala termică) din cadrul unei gospodării situate în localitatea Josani, comuna Căbești.
Evenimentul, a cărui cauză probabilă a constituit-o și în acest caz, un scurtcircuit provocat de un cablu electric defect, s-a soldat cu arderea acoperișului anexei pe o suprafață de circa 30 de metri pătrați.