În data de 09.08.2019, în jurul orei 04.30, la Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II – Csanadpalota,  judeţul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, cetăţeanul turc B.A., în vârstă de 48 ani, conducând un ansamblu rutier format din cap tractor marca Mercedes Benz şi semiremorca marca Krone, ambele înmatriculate în Turcia. Conform  documentelor de însoţire a mărfii, şoferul transporta mai multe tipuri de mărfuri, pe ruta Turcia – Polonia.

În urma analizei de risc specifice, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea controlului amănunţit  al mijlocului de transport. Astfel, în interiorul semiremorcii au fost descoperite ascunse, printre marfa transportată, zece persoane.

Cu ocazia verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt cetățeni irakieni, trei bărbați, trei femei şi patru copii, adulţii având vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, iar minorii între 2 şi 9 ani, solicitaţi de azil in ţara noastră. Aceştia intenţionau să ajungă în state din vestul Europei.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți pentru cetăţeanul turc şi de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat față de cetăţenii irakieni, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Reamintim că, în data de 07.08.2019, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Vărşand au depistat la frontiera cu Ungaria cincisprezece cetăţeni din Irak  care incercau să treacă illegal în ţara vecină.