După un weekend cu temperaturi de peste 30 de grade, pe alocuri, vremea intră într-un proces de răcire. Meteorologii vorbesc deja despre primele ninsori. 

Luni, vremea va fi caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă în sud şi sud-est. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în zona de munte şi în sud-estul teritoriului, unde doar izolat va ploua slab. Valorile termice vor fi mai scăzute faţă de zilele precedente. Astfel, temperaturile maxime se vor situa între 17 şi 29 grade Celsius, iar cele minime, în general, între 2 şi 14 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat va fi ceaţă. 

În Bucureşti, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Cerul va fi variabil în timpul zilei și mai mult senin noaptea, iar vântul va sufla cel mult moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 8…11 grade.

„Există probabilitate foarte mare pentru ninsori”

Specialiștii ANM au anunțat cât ne mai bucurăm de vremea frumoasă.  Oana Păduraru, meteorolog ANM, a spus, la DC News, când vor cădea primele zăpezi în România din sezonul de iarnă 2023-2024.

„Nu este exclus să avem precipitații sub formă de ninsoare la începutul lunii noiembrie și chiar la sfârșitul lunii octombrie, pentru că așa cum aminteam mai devreme vor mai fi pătrunderi succesive de mase de aer rece, dinspre latitudini nordice, iar masa de aer cald care se află acum în sud, treptat, se va retrage și desigur că sunt favorizate pătrunderile reci.

Estimativ, se pare, totuși, că la finalul lunii octombrie – chiar dacă temperaturile rămân la modul general peste cele normale – există probabilitate foarte mare pentru ninsori”, a spus meteorologul. 

Marți, 24 octombrie, vremea va fi în continuare mai caldă decât normalul perioadei în toată țara. Cerul va avea înnorări temporare și, mai ales în a doua parte a intervalului, va ploua în vestul și nordul țării și pe arii restrânse în rest. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană înaltă și pe litoral.

Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 27 grade, iar cele minime între 7 și 17 grade, cu valori mai mici în depresiuni. Dimineața și noaptea, pe alocuri se va forma ceață.

În Capitală, temperatura maximă va fi de 24…26 grade, iar cea minimă de 10…13 grade.

Miercuri, 25 octombrie, vremea se strică. Se anunță instabilitate atmosferică în vestul, nordul și centrul țării, precum și la munte, unde înnorările vor fi temporar accentuate și pe arii relativ extinse vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă. Izolat cantitățile de apă vor fi însemnate, iar trecător vor fi posibile și descărcări electrice.

Conform meteorologilor, sub aspect termic, vremea va fi deosebit de caldă în sud și sud-est, astfel temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 18 și 29 grade, iar cele minime între 8 și 18 grade. Mai ales spre sfârșitul intervalului se va forma ceață, izolat, cu o probabilitate mai ridicată în regiunile intracarpatice.