În scopul preîntâmpinării situațiilor de urgență pe timpul minivacanței ocazionate de Ziua Internațională a Copilului și de Sărbătoarea Rusaliilor, perioadă în care mulți cetățeni vor alege să-și petreacă timpul liber în zone turistice, personalul Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) a efectuat 27 de controale la unități turistice și ocoale silvice din întreg județul.
În ultimele două săptămâni, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Bihor au organizat și desfășurat 13 controale la unități turistice situate în localitățile Remeți, Bulz, Coada Lacului, Borod, Bratca și zonele adiacente.
În cadrul acestor activități, au fost depistate 86 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 19 dintre acestea fiind soluționate pe timpul verificărilor. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 76 de sancțiuni contravenționale, din care 59 de avertismente şi 17 amenzi în cuantum de 35.000 lei.
Principalele nereguli au constat în exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice, neefectuarea corespunzătoare a mentenanței mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neafișarea planurilor de evacuare pe fiecare nivel, pe căile de acces și în alte locuri vizibile, astfel încât să fie cunoscute de toate persoanele aflate în interiorul unităților, nefuncționarea instalației de detectare și semnalizare a incendiilor la parametrii proiectați etc.
De asemenea, în perioada menționată, pompierii au executat 14 controale la ocoalele silvice de stat și private, care dispun de spații de cazare și de agrement destinate populației, din Oradea, Aleșd, Marghita, Beiuș, Dobrești, Remeți, Săcueni, Tinca și Sudrigiu, precum și la Administrația Parcului Național Apuseni, activități în cadrul cărora au fost constatate 120 de nereguli, 28 dintre acestea fiind înlăturate pe timpul verificărilor. Pentru neregulile depistate au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale, din care 92 de avertismente și două amenzi în cuantum de 3 500 lei.
Principalele disfuncționalități au constat în neactualizarea planurilor de apărare împotriva incendiilor, lipsa dotărilor corespunzătoare cu mijloace de primă intervenție, neamenajarea corespunzătoare a locurilor admise în pădure pentru popas, deficiențe de ordin organizatoric etc..
Pe timpul controalelor executate la unități turistice și la ocoalele silvice din județ, cadrele Inspecției de Prevenire au organizat şi desfăşurat 27 de exerciţii în caz de incendiu și 28 de instruiri cu personalul cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, activități în care au fost angrenați peste 250 de angajați.
Sursa: Realitatea de Bihor