În cadrul conferinței de presă de vineri, 9 noiembrie 2018, primarul Ilie Bolojan a prezentat un nou proiect care urmează să fie demarat de municipalitate și pentru care au început deja lucrările de proiectare.

Este vorba de un  proiect important care vizează extinderea zonei pietonale în municipiul Oradea prin crearea unui coridor de mobilitate în zona Aluminei – Înfrățirea (fostele fabrici ale orașului).

Practic, de pe malul drept al Crișului Repede, cam la jumătatea distanței dintre cele două poduri rutiere – Podul Decebal și Podul Carol I, în aval de podul Decebal, urmează să fie realizat un pod pietonal peste Crișul Repede, în zona de acces la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul (fostul Liceu „Înfrățirea”).

Acest pod reprezintă un prim tronson, al doilea tronson fiind un pasaj pietonal suprateran de la acest pod peste Splaiul Crișanei, cu o rampă de coborâre pe str. Poieniței, până în fața intrării de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. De aici va urma o  a treia zonă: str. Poieniței, str. Brâncoveanu și până pe str. Tudor Vladimrescu, în așa fel încât să existe o legătură pietonală, dar și pentru bicicliști, între malul drept al Crișului Repede, zona străzii Aluminei și fostul amplasament al fabricilor Sinteza și Înfrățirea.

Primarul Ilie Bolojan a explicat rațiunile implementării acestui proiect pornind procesul de dezvoltare al acestei zone: „Aici avem un amplasament care s-a dezvoltat foarte mult în această perioadă, iar proiectele care sunt în desfășurare în prezent, dar și cele viitoare vor genera un aflux și mai mare de persoane pentru că, pe de o parte, se dezvoltă zona comercială, iar la finalul acestui an cea mai mare parte din această zonă va fi deja în funcțiune, pe de altă parte pentru că se construiesc blocuri de locuințe și urmează să se construiască și clădiri de birouri. Prin urmare, această legătură pietonală nu face decât să întregească accesul în zona respectivă. Practic, la jumătatea distanței dintre B-dul Decebal și Oneștilor vom avea o stradă paralelă cu aceste străzi, care va realiza un acces mult mai bun, mult mai facil în zona respectivă”.

Cele trei tronsoane: podul pietonal peste Criș, pasajul suprateran peste Splaiul Crișanei și zona pietonală au o lungime de aprox. 500 m. Podul va avea aprox. 110 m lungime, pasarela pietonală inclusiv cu rampa de coborâre va avea aprox. 80 – 90 m, iar nouă stradă pietonală care va fi deschisă va avea o lungime de aprox. 300 m.

Între str Poieniței și str. Brâncoveanu urmează să fie expropriate două imobile, expropriere care să permită noua străpungere pietonală între cele două străzi.

Între str. Brâncoveaniu și str. Tudor Vladimirescu sunt proprietățile orașului, astfel prin parcarea din curtea Colegiului Tehnic Traian Vuia, cele două școli care au profil de școli profesionale, C.T Mihai Viteazu și C.T Traian Vuia vor fi legate între ele printr-o axă pietonală.