În data de 5 decembrie 2018, de Sărbătoarea luminilor, va avea loc inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor. Amenajat în Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25, acesta va funcționa ca secție a Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.

Din seara zilei de 2 decembrie până în seara zilei de 10 decembrie, evreii sărbătoresc Hanukkah. Invitația la inaugurare este în exact acest spirit, aceasta fiind o ocazie specială pentru sinagoga ortodoxă să se umple iar de strălucirea de altădată și pentru cei prezenți să împărtășească bucuria că acest spațiu special este readus la viață, în folosul comunității. Data deschiderii oficiale a fost aleasă la sugestia comunității evreiești.

În prezent, lucrările de amenajare a spațiului muzeal sunt într-un stadiu avansat. Comunitatea Evreilor și mai multe persoane private au făcut donații importante constând din obiecte, tablouri, fotografii și alte bunuri cu valoare documentară semnificativă. Donații importante a făcut familia Sonnenfeld, moștenitoarea palatului de pe strada Moscovei. „Familia Sonnenfeld deținea o tipografie și un magazin în Piața Ferdinand. Avem o istorie completă a familiei și îi vom dedica un spațiu”, a declarat Angela Lupșea, directoarea Muzeului orașului Oradea – Complex Cultural. De asemenea, muzeul a primit o donație consistentă din partea familiei Mózes din Israel.

În amenajarea muzeului s-a optat pentru un concept de design muzeal deosebit, menit să surprindă vizitatorii și să trezească contemplația.

La parter, amenajarea muzeală va cuprinde istoria comunității și dezvoltarea orașului când contribuția lor la creșterea orașului s-a concretizat inclusiv prin arhitectura unică, dar și ilustrarea vieții evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunității evreiești. Urcând la etaj, vizitatorul va coborî, de fapt, în infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre.

Muzeul, spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului, are ca public țintă orădenii în primul rând, care sunt invitați să cunoască mai în detaliu familiile care au construit unele dintre superbele palate din Oradea, dar sunt așteptați și vizitatorii din străinătate.

La inaugurarea muzeului au fost invitate insitituții și personalități din țară și din străinătate, întorcându-se deja confirmările de participare din Israel.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei.

Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii. Lucrările interioare au constat în reparații la tencuială și zugrăveli, reparații ale ornamentelor, înlocuirea ușilor din lemn, reparații ale ferestrelor, încălzire în pardoseală, pardoseală din marmură, refacerea instalațiilor electrice și a instalațiilor de iluminat, instalarea rețelei IT de uz intern, montarea sistemului de supraveghere video și antiefracție, repararea acoperișului, montarea de jgheaburi și burlane. Reparațiile exterioare au constat în tencuieli și zugrăveli la fațadă și în refacerea elementelor decorative ale fațadei. În continuare, vor urma lucrările de rafacere a  gardului, lucrările de amenajări exterioare și realizarea racordului termic.