Autocarul cu copiii care vin din Italia, unde este stare de alertă din cauza răspândirii coronavirusului a ajuns în țară, informează Realitatea PLUS. Autocarul a intrat  în vama Borş, pasagerii fiind la ora transmiterii acestei ştiri consultaţi de medicii epidemiologi. Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a declarat pentru Agerpres că în cursul serii, în jurul orei 22,00, mai este aşteptat să sosească din Italia un autocar cu adulţi, toţi bihoreni.

Atât directoarea DSP Bihor, cât şi prefectul Dumitru Ţiplea au menţionat, că din primele informaţii, niciunul dintre pasagerii autocarului cu elevi nu ar prezenta simptome de febrilitate. Dr. Daniela Rahotă a subliniat că autocarul cu elevi nu a trecut prin comunele din regiunea Veneto în care este instituită carantină de către autorităţile italiene.

“Aşteptăm un singur autocar cu elevi din Alba, care ar trebui să ajungă în vamă. Sunt 44-45 de elevi, în total 51 de persoane, cu profesori. După consultaţii, vor fi conduşi de echipe ale IPJ Bihor până la limita de judeţ cu Alba şi predaţi către IPJ Alba. Mai aşteptăm un autocar care vine cu adulţi, cu bihoreni. Toţi vor fi consultaţi de medicii din punctul de trecere a frontieră. Avem permanenţă în Borş, iar mâine de la ora 11,00 vom avea permanenţă medicală în toate vămile. Vom avea grafic de permanenţă cu medici în toate vămile. Şi cei care vin vor fi primiţi, consultaţi, se vor completa chestionarele, urmând ca fiecare să rămână în carantină la domiciliu, cu monitorizarea lor continuă”, a declarat, pentru Agerpres, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

Un grup de elevi și profesori s-au întors de urgență din Italia, din cauza panicii instalate în zonele de răspândire a coronavirusului. Autocarul cu români a părăsit duminică dimineața regiunea italiană Veneto-Italia, una dintre zonele afectate de epidemia de coronavirus. 

Premierul Ludovic Orban a spus că cei 50 de elevi vor fi izolați cel puțin o săptămână. Potrivit premierului, toate persoanele care vin în România dintr-o zonă unde a existat un focar de infecţie cu coronavirus vor sta în carantină timp de 14 zile.