Sursa: ISU Crisana

Ziua de luni, 15 octombrie a fost una încărcată pentru specialiştii pirotehnicieni ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor care au desfășurat trei misiuni de asanare a muniţiei rămase neexplodate din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Conform comunicatului, prima sesizare a fost primită la 112 în jurul orei 12:00 semnalând descoperirea unui proiectil, pe un teren agricol de pe raza localității Marghita.

Al doilea apel primit a venit la ora 15:55, solicita intervenţia echipajelor specializate la Pădurea Neagră, unde apelantul găsise un proiectil în timpul unei partide de vânătoare.

Cel de al treilea proiectil a fost găsit chiar în Municipiul Oradea, apelantul la nr 112 descoperindu-l în timpul efectuării unor lucrări de amenajare a spațiului verde din curtea unei societăți comerciale situată pe strada Ștefan Octavian Iosif din Oradea.

Cele trei proiectile de calibru 76 milimetri, provenite din cel de-al Doilea Război Mondial, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic al inspectoratului, urmând a fi distruse la o dată ulterioară.