Primăria Oradea, Termoficare Oradea S.A și Distrigaz pregătesc un protocol de colaborare în urma căruia consumatorii situaţi pe 132 de străzi din municipiu vor fi preluaţi treptat, în următorii cinci ani, de furnizorul de gaz, au anunțat ieri, 16 octombrie, viceprimarul Florin Birta și reprezentanții celor doi furnizori, Stănel Necula și Mircea Lazăr, în cadrul unei conferințe de presă.
Conform spuselor viceprimarului, protocolul care are la bază strategia municipalităţii privind zonele unitare de încălzire este în curs de elaborare și va fi dezbătut în Consiliul Local la sfârşitul lunii octombrie sau noiembrie.
Motivele retragerii au fost prezentate de către dl Stănel Necula directorul Termoficare Oradea S.A. El a arătat că în vreme ce în zona de blocuri pierderile de pe reţele sunt undeva la 5%, în zona de case, unde în majoritatea cazurilor conductele au fost introduse în urmă cu mulți ani de proprietari, de multe ori fără proiect, iar reţelele şi-au depăşit deja durata normată de viaţă, pierderile pot ajunge şi la 70%.
În plus, din cele 1.985 de avarii înregistrate în ultimii doi ani pe reţelele de încălzire, circa o treime, reprezentând 730 de incidente, au avut loc pe reţelele din zona de case.
„Dorim să ne retragem din zonele unde nu suntem eficienţi, iar gradul de mulţumire al cetăţenilor este scăzut”, a menționat directorul Termoficare, Stănel Necula.
Conform spuselor celor prezenți, în momentul de față aproximativ 80% dintre străzile de pe care urmează să se retragă Termoficare fie au deja reţelele de gaz, fie au în apropiere conducte la care se pot racorda. Acolo unde este nevoie de operatorul de gaz, Distrigaz Vest va introduce rețelele de gaz, pentru care societatea îşi va majora în anii următori bugetele alocate investiţiilor pentru a face faţă noilor provocări. Racordările însă vor fi realizate pe cheltuiala proprietarilor, în baza unui tarif reglementat de legislație.
Legat de această măsură, viceprimarul Florin Birta a declarat: „Cetățenii nu vor rămâne fără sistemul de încălzire pe termoficare până când Distrigaz Vest nu va intra cu acel sistem în casele oamenilor. Totodată, ei vor avea posibilitatea să treacă la Distrigaz sau să găsească alte surse alternative de încălzire nepoluante: energie electrică, pompe de căldură, ș.a.m.d.. Dorim și este și o chestiune normală ca Termoficare să se ocupe în special de zonele concentrate, adică blocuri, zone centrale. Având în vedere că și gazul este un servicu public care este concesionat în acest moment tot de către Primăria Oradea și va oferi servicii de calitate celor care se vor branșa la gaz, Termoficare se va retrage din zonele care nu sunt rentabile, atât din punct de vedere al investiției cât și din punctul de vedere al infrastructurii, care trebuie modernizată ca agentul termic să ajungă în zonele respective”.