Ediția 2018 a Târgului de Crăciun Oradea își va deschide porțile de Sfântul Nicolae, în data de 6 decembrie, ora 18:00, în Piața Unirii, într-un decor desprins din povești, care va aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletele celor ce îi trec pragul. Astfel, din data de 6 decembrie și până în ultima zi a anului vizitatorii se vor bucura de tradiții autohtone, concerte live și bunătăți culinare, dar și de mii de luminițe, decorațiuni și suveniruri hand-made.

Evenimentul a fost prezentat azi, 15 noiembrie 2018, într-o conferință de presă, de către directorul Asociației pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea).

„Târgul de Crăciun la ultima ediție a devenit un element de atracție. Foarte mulți din vizitatorii orașului vin în Oradea și datorită Târgului de Crăciun în perioada lunii decembrie. Spre deosebire de anul trecut, Târgul de Crăciun va începe pe data de 6 decembrie. Am făcut o modificare anul acesta pentru a permite manifestărilor de 1 Decembrie să poată fi organizate în Piața Unirii. Totuși vorbim de anul Centenarului și, în aceste condiții, anul acesta Târgul de Crăciun a fost decalat puțin, dar cu toate acestea ne-am pregătit, sperăm noi, la fel de bine sau mai bine decât anul trecut”, a spus Mihai Jurca, directorul APTOR, în deschiderea conferinței de presă.

Concerte live cu artiști internaționali, datini și tradiții

Ediția 2018 a Târgului de Crăciun aduce la Oradea nu mai puțin de 9 concerte live cu artiști români și internaționali, dar și numeroase momente artistice cu datini și tradiții bihorene.

După aprinderea luminilor va avea loc concertul inaugural al Târgului de Crăciun, care în acest an va fi susținut de către INNA, o artistă autohtonă de renume internațional, care va urca pe scena din Piața Unirii în data de 6 decembrie, de la ora 19:00.

Tot în primul weekend vor avea loc concerte live susținute de Distinto și Marius Mihalache & Taraf.

„Un eveniment pe care îl avem în fiecare an deja de trei ani încoace este concertul grupului «Ansamblul Icoane», concert de colinde tradiționale, care anul acesta va fi organizat în data de 12 decembrie și care va aduce un element de noutate. Deoarece vorbim de anul Centenarului, grupul, față de anii trecuți, va avea 100 de membri, cumva simbolizând și cifra Centenarului”, a spus directorul APTOR.

Joi, 13 decembrie, la Târgul de Crăciun va urca pe scenă Ștefan Hrușcă, un artist desăvârșit care va purta spectatorii în lumea magică a Crăciunului, așa cum numai el știe să o facă.

Sărbătoarea va continua pe 14, 15 și 16 decembrie, cu un concert aniversar Celelalte Cuvinte, un spectacol special oferit de trupa Gospel Touch Choir din UK și un recital a capella alături de grupul Blue Noise.

În fiecare zi de sâmbătă și duminică, Târgul de Crăciun va fi însuflețit de Ansamblul Folcloric Bihorul, care a pregătit spectacole cu datini și tradiții bihorene de Crăciun și colinde pe ulița „satului”.

„În cadrul Târgului de Crăciun, în fiecare sâmbătă și duminică vom avea un concert de datini și tradiții bihorene și o tradiție a colindatului pe uliță, lucru pe care îl găsim în spațiul rural bihorean, dar nu numai și pe care cumva îl vom replica în Piața Unirii, pe strada Vasile Alecsandri și probabil în Pasajul Vulturul Negru”, a spus Mihai Jurca.

În 20 decembrie, pe scena din Piața Unirii va urca Ansamblul Artistic Profesionist Crișana, pentru un minunat concert de colinde, iar în 22 decembrie, Florin Ștefan va încânta audiența cu un concert arhaic.

Seara de Revelion nu putea să fie altfel decât spectaculoasă, așa că trecerea dintre ani va fi sărbătorită cu Alessia Gerardi & Fracassoni (IT) și cu un spectacol fabulos de artificii.

Distracție și activități

Ca în fiecare an, Târgul de Crăciun Oradea va fi și anul acesta sufletul sărbătorilor de iarnă, Piața Unirii urmând a fi cuprinsă de veselie, lumini și culori, colinde și arome îmbietoare.

Programul evenimentului cuprinde numeroase activități și momente specifice sărbătorilor de iarnă, de la concerte de colinde, la ateliere de îndemânare pentru copii sau căsuțe cu suveniruri și cadouri pentru cei dragi.

Clădirile din Piața Unirii vor îmbrăca haine de sărbătoare, pe acestea urmând a fi realizate proiecții tematice, iar bradul și globul gigant vor fi pregătite să înfrumusețeze fotografiile celor care ne vor trece pragul.

Unul din principalele puncte de atracție ale Târgului de Crăciun este patinoarul, care va fi amenajat în zona bradului de Crăciun, spre stația de tramvai, așteptându-i și anul acesta pe amatorii de distracție pe patine.

Dulce sau sărat, condimentat sau ușor picant, Târgul de Crăciun Oradea va avea câte ceva pentru toți gurmanzii. Mai mult, cei care iubesc tradițiile sărbătorilor se vor putea delecta alături de echipa Andromi cu demonstrații savuroase de preparare a produselor din carne specifice perioadei.

Seara, cei care trec pragul târgului se vor putea încălzi ascultând colinde în jurul căsuțelor cu cadouri și bunătăți, savurând o cană cu vin fiert sau dulciurile copilăriei, în timp ce ajutoarele lui Moș Crăciun îi vor purta într-o călătorie magică.

„Pentru cei care vor să ia masa în cadrul târgului, încercăm să amenajăm din nou o zonă încălzită, astfel încât experiența să fie una cât mai plăcută și oamenii să poată să rămână cât mai mult în cadrul târgului”, a adăugat Mihai Jurca, directorul APTOR.

Casa lui Moș Crăciun

Anul acesta, Moș Crăciun se mută la Oradea, organizatorii pregătindu-i o casă exact ca-n poveștile copilăriei. Aici, Moșul îi așteaptă pe copii cu povești și legende de Crăciun, dar și cu scrisori pline cu dorințe. Legenda spune că Moșul are o căsuță poștală fermecată, iar dorințele care ajung în ea se îndeplinesc în noaptea magică de Ajun. Lângă căsuța lui Moș Crăciun, amplasată în zona ansamblului Duiliu Marcu, va fi amenajată și o mică pădure de brazi.

„Este foarte important și tot timpul ne gândim la ceea ce oferim copiilor. Vom avea atelierul luterierului, deja cunoscut în Oradea, pe care îl organizăm într-un spațiu închis și încălzit, astfel încât copiii să poată să stea mai mult timp acolo”, a precizat Mihai Jurca.

Programul lui Moș Crăciun:

06 decembrie – ora 19:30 – 22:00

07 decembrie – ora 18:00 – 21:00

08 decembrie – ora 17:00 – 21:00

09 decembrie – ora 17:00 – 21:00

14 decembrie – ora 18:00 – 21:00

15 decembrie – ora 17:00 – 21:00

16 decembrie – ora 17:00 – 21:00

21 decembrie – ora 19:30 – 22:00

22 decembrie – ora 15:00 – 19:00

23 decembrie – ora 16:00 – 19:00

Decor și atmosferă magică

Spre deosebire de anul trecut, scena va fi amplasată în partea opusă a Pieței Unirii, cu spatele la strada Traian Moșoiu, între cele două catedrale, spațiul fiind reorganizat pentru a preîntâmpina orice situații neplăcute în zonele exclusiv pietonale.

Începând cu patinoarul veseliei și continuând cu proiecțiile magice pe clădiri, concertele de colinde, multitudinea de decorațiuni de Crăciun și mâncărurile apetisante, toate vor contribui la atmosfera de poveste din Târgul de Crăciun din Oradea. Mai mult, căsuțele cu bunătăți vor avea anul acesta un decor cu totul special, care îi va purta pe vizitatori cu gândul la un tărâm de poveste.

Crăciunul e al tuturor, așa că toți orădenii care doresc să aducă veselia sărbătorilor de iarnă la Târgul de Crăciun sunt invitați să se înscrie în programul artistic de colinde. Înscrierile se fac online, pe https://www.targuldecraciunoradea.ro/inscriere-colindatori/ . Participarea este gratuită.

Căsuțele din lemn pentru activitățile comerciale desfășurate în cadrul Târgului de Crăciun sunt în acest moment scoase la licitație. Cei interesați se pot înscrie în perioada 7 noiembrie – 23 noiembrie 2018 (ora 12:00), online, accesând următorul link: https://www.targuldecraciunoradea.ro/inscriere-targul-de-craciun-oradea-2018/.

Traficul în Piața Unirii se va închide începând cu seara zilei de 5 decembrie, urmând a fi reluat după data de 31 decembrie.