Ziua Națională a României a fost marcată azi, 1 Decembrie, în Piața Unirii din Oradea printr-un ceremonial militar, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, județene și centrale, dar și sute de orădeni.
Au fost prezenţi primarul Florin Birta, viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș, prefectul Dumitru Țiplea, vicepreședinții Consiliului Județean Bihor Mircea Mălan și Călin-Grațian Gal, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, episcopul ortodox Sofronie Drincec, parlamentari, dar și alți reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
Ceremonialul militar a fost organizat de Garnizoana Oradea și Prefectura Județului Bihor, cu sprijinul Primăriei Oradea și al Consiliului Județean Bihor.
Manifestările s-au desfășurat la Statuia Regelui Ferdinand I și au început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului național al României.
A urmat apoi oficierea slujbei religioase de către episcopul Ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec. Prefectul Dumitru Țiplea a dat citire mesajului transmis de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.
„Este sărbătoarea unității poporului și a statului român, moștenire de preț a întregii națiuni române. Astăzi, se împlinesc 104 ani de la cel mai important moment al istoriei noastre ca națiune, când la Adunarea Națională de la Alba Iulia, reprezentanții tuturor provinciilor istorice românești au decis în unanimitate Marea Unire necondiţionată şi pentru totdeauna cu Regatul României. Acel moment memorabil, născut printr-o puternică mobilizare politică și socială a înaintașilor noștri, care au dus la împlinire visul de unitate națională, reprezintă și fundamentul României în care trăim generațiile de astăzi. Așa cum națiunea română este rezultatul evoluției istorice, statul român modern este rezultatul națiunii ca produs istoric. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a venit firesc, după multe alte evoluții esențiale pentru întregirea națiunii române: opera marilor cărturari ai Școlii Ardelene, mișcarea de eliberare de sub domniile fanariote, efervescența mișcărilor revoluționare din 1848, curajul celor două Principate Române de a se uni într-un singur stat la 24 ianuarie 1859, câștigarea independenței în 1877 și, cel mai important, jertfa de sânge a poporului român care și-a câștigat dreptul la autodeterminare în Primul Război Mondial. Odată cu Marea Unire, poporul român și-a câștigat dreptul la autodeterminare, un act de dreptate binevenit al istoriei noastre. Tot ce a făurit bun România modernă a reușit prin unitatea de voință, când poporul și elitele sale au avut împreună un obiectiv național major. Poporul, teritoriul și suveranitatea au rămas de atunci pilonii de bază ai statului român. Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat și s-a dezvoltat, prin unitate. Împreună, românii și-au apărat teritoriul și suveranitatea. Împreună au alungat regimurile totalitare care ne-au întunecat istoria timp de jumătate de secol. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, aliat respectat și de încredere al NATO și de parteneriate strategice cu alte state care împărtășesc valorile democrației și statului de drept. Dragi români, Este minunată emoția pe care o trezesc în noi reușitele oricărui român și izbânzile noastre ca națiune. Cred cu tărie că mândria de a fi români poate reprezenta un obiectiv de suflet al nostru, al tuturor. Putem contribui la consolidarea acestui nobil sentiment, susținând eficiența instituțională, dezvoltarea economiei și a nivelului de trai, pentru ca toți românii să se simtă bine acasă, într-o Românie ferm ancorată pe axa de dezvoltare occidentală. Cu gândul la exemplul de unitate al înaintașilor noștri, pe care îi cinstim pentru grija pe care au avut-o pentru viitorul națiunii, am încredere că putem continua ceea ce ei au început și să facem față cu bine provocărilor actuale. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, tuturor românilor, din țară și din afara granițelor!”.
O alocuțiune despre semnificația zilei de 1 Decembrie a susținut și istoricul Sorin Șipoș, de la Universitatea Oradea.
În continuare, Corala Preoțească a Protopopiatului Ortodox Român Oradea, sub îndrumarea preotului Ștefan Lacatoș, a susținut un frumos moment artistic, interpretând mai multe cântece patriotice și colinde, în aplauzele orădenilor prezenți.
Ceremonia s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand I.
Din partea Primăriei Oradea au depus o coroană de flori primarul Florin Birta și viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș.
Sursa: Realitatea de Bihor