În ședința Consiliului Local de luni, 5 octombrie, a fost aprobată relocarea Statuii Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Emanuil Gojdu, cu scopul reamplasării statuii Regelui Ferdinand I pe vechiul amplasament din Oradea.

Astfel, s-a aprobat reamplasarea statuii Regelui Ferdinand pe vechiul amplasament din Piața Unirii – amplasamentul „Duiliu Marcu”, pe care în perioada 1924 -1940 exista un monument similar și relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii în Piața Emanuil Gojdu, în zona axului care face legătura între Casa de Cultură și Cetatea Oradea, pe noua dală urbană care va fi reconfigurată în urma implementării proiectelor de creștere a mobilității urbane în zona Podului Dacia – Piața Emanuil Gojdu – Bulevardul Dimitrie Cantemir.

Regele Ferdinand al României a  domnit timp de 13 ani, între anii 1914 până în ziua morții, 20 iulie 1927. Domnia Regelui Ferdinand a fost marcată de două evenimente majore în istoria ţării: Primul Război Mondial şi Marea Unire ce a urmat războiului. Loialitatea sa față de țară, tăria convingerilor sale și felul ireproșabil în care servește Națiunea și Coroana îi aduc numele de ,,Ferdinand cel Loial”. Regele Ferdinand a rămas în istorie ca unul dintre artizanii unirii de la 1918 și al doilea rege cu o contribuție majoră în organizarea statului național unitar.

Cu ocazia conferinței de presă de luni, primarul Ilie Bolojan a explicat procedurile care au fost parcurse: „Pentru aducerea pe ordinea de zi a acestui material am parcurs procedurile legale prevăzute de lege. S-a făcut un studiu istoric de către Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, care a analizat zona centrală a municipiului Oradea. Din acest studiu a rezultat că se cuvine să reamplasăm statuia Regelui Ferdinand în amplasamentul „Duiliu Marcu”. Tododată, s-au propus amplasamente corespunzătoare pentru reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul. Acest studiu a parcurs procedura de avizare în Comisia zonală de monumente de for public, cele două Comisii naționale de for public și desigur istorice. Am obținut avizul moștenitorilor artiștilor plastici care au realizat statuia lui Mihai Viteazul, cărora le mulțumesc pe această cale pentru acest acord. Doresc să le mulțumesc celor care au contribuit în anii ’90 la amplasarea statuii Mihai Viteazul și care astăzi sunt rezerviști militari. Amplasarea în care este propusă relocarea este una corespunzătoare, este în centrul istoric al municipiului Oradea, în noua piață care se va forma. În ceea ce privește amplasarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand în Piața Unirii, sunt convins că reamplasarea în această piață nu face decât să aducă un plus de respect pentru oameni care au făcut lucruri importante pentru neamul românesc „.

Tot în cadrul ședinței de Consiliu Local de luni, 5 octombrie, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind completarea și modificarea HCL nr. 77/2015 privind aprobarea temei de concurs (caiet de sarcini) pentru realizarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand al României. Astfel, a fost aprobată organizarea unui concurs de idei pentru desemnarea proiectului de realizare a statuii. Termenul pentru inaugurare este 23 mai 2019, când se vor aniversa 100 de ani de la prima vizită oficială a familiei regale în Oradea.

Un alt proiect care va fi supus aprobării în următoarele ședințe de Consiliu Local va fi cel privind atribuirea denumirii de Parcul Olosig pentru fostul Cimitir Olosig, întrucât statuia lui Mihai Viteazul nu va mai fi relocată aici, așa cum a fost avansată propunerea la un moment dat.

„Astfel, nu se mai justifică denumirea de Parcul Mihai Viteazul pentru parcul format pe acel amplasament. Pe cale de consecință am propus ca denumirea pentru acel parc să fie cea tradițională, cea pe care orădenii o știu și anume Parcul Olosig”, a precizat primarul.