Odată cu realizarea pasajului suprateran peste drumul național DN79, girația aflată la intersecția drumului de centură al municipiului Oradea cu drumul național DN79 a fost degrevată de traficul greu pe relația centurii. Cu toate acestea, avându-se în vedere dezvoltarea zonei adiacente Căii Sântandrei, atât în ceea ce privește prestările de servicii, producție, cât și sedii de societăți comerciale, construcții de locuințe, se constată la orele de vârf, precum și în cea mai mare parte a zilei un blocaj în girația amintită.

Pentru a  descongestiona traficul în zona DN79 Oradea – Arad, intersecția cu drumul de centură, respectiv Calea Aradului – Calea Sântandrei, Primăria Oradea inițiază o serie de lucrări.

Drum colector spre direcția Arad

Astfel, a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) anunțul de participare privind atribuirea contractului de ”Elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor (PAC/DTAC) proiect tehnic de execuția lucrărilor  (PT), asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada lucrărilor și execuție lucrări pentru obiectivele de investiții: Drum colector Calea Sântandrei – Calea Aradului”. Data limită de depunere a ofertelor în SICAP este 16.08.2019, ora 15:00.

Valoarea totală estimată fără TVA este de 2.262.894,74 lei, iar durata contractului este 6 luni, din care execuția propriu-zisă este de 4 luni.

În cadrul acestei lucrări se va realiza un drum colector între drumul de centură al municipiului Oradea, respectiv strada Calea Sântandrei și drumul național DN79 Arad, Calea Aradului, care va dirija circulația spre complexele comerciale existente.

Lungimea drumului este de 360 m și va începe din Calea Sântandrei printr-un drum colector diagonal în zona viitorului magazin Hornbach, racordare cu acces la magazin și Calea Aradului prin girație, tronson de-a lungul Căii Aradului până la zona asfaltată.

Lucrările vor consta în următoarele:

– amenajare carosabil cu două benzi de circulație;

– amenajare girație;

– amenajare alee cu o bandă din Calea Aradului în girație;

– amenajare trotuare;

– rezolvarea scurgerii apelor pluviale și iluminatul public.

Bretea de legătură spre Calea Sântandrei

O a doua lucrare având drept scop descongestionarea traficului în zonă se referă la realizarea unei bretele de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandrei. În acest sens, în data de 2 iulie a fost semnat contractul de lucrări între municipiul Oradea și SC Drumuri Bihor SA, în calitate de lider de asociere, și Aquacons SRL, în calitate de asociat, prin care Aquacons SRL va presta serviciile de proiectare, iar  lucrările la breteaua de legătură între Calea Aradului și Calea Sântandrei va fi realizată de către SC Drumuri Bihor SA.  Durata contractului este de 5 luni, din care proiectarea este 2 luni, iar lucrările de execuție 3 luni.

Valoarea acestei lucrări este de 1.192.771,58 lei fără TVA.